Duurzame woningen én een duurzame bouwplaats

Artikel delen

Woningbedrijf Velsen en Heembouw slaan de handen ineen om 269 woningen in de Duinwijk in IJmuiden duurzaam te transformeren. In dit bijzondere project worden niet alleen de woningen verduurzaamd; de bouwplaats is ook extra duurzaam. Door onder andere de inzet van nieuw elektrisch materieel en mobiele accupacks, wordt de bouwplaats emissiearm. Na de aanpak zijn de woningen energiezuiniger en dragen een gemiddeld energielabel B. Het ontwerp is verzorgd door Heembouw Architecten.

Verduurzaming

Bouwen nabij natura2000 gebied? Dat is bijna onmogelijk. Bijna, want Heembouw en Woningbedrijf Velsen laten zien dat dit wel kan. Met extra inspanningen, door beide partijen als co-makers van dit project, is het gelukt om de uitstoot van stikstof te verlagen. Gerard Bac, directeur Heembouw Wonen: “Dit is juist een kans om te laten zien dat we door extra investeren bij kunnen dragen aan het terugdringen van de uitstoot. En daarmee positieve impact kunnen maken op klimaatverandering. Dit alles in combinatie met een grote verduurzamingsingreep die de leefbaarheid voor de bewoners verbetert.”

Verduurzaming appartementencomplex

IJmuiden is een havenstad aan de zee met vele verhalen. Het ontwerp van Heembouw Architecten is een ode aan de zeevaart, het roest van de schepen, het stuivende zand en het blinkende zonlicht. Door het toevoegen van een roestbruine accentkleur en het benadrukken van de entree(zone), plint en dakrand krijgen de gebouwen een geheel nieuwe eigentijdse uitstraling. Naast het bijzondere kleurgebruik worden de kopgevels voorzien van (lokale) schippersverhalen, waardoor door heel IJmuiden het verhaal van de zeelieden te lezen is. Verder is ernaar gestreefd de footprint van de materialen zo laag mogelijk te houden, door te kiezen voor onder andere gerecyclede kozijnen.

De gevelwerkzaamheden zijn begin juni 2023 van start gegaan. Na de bouwvakantie starten de werkzaamheden aan de kozijnen en in de woningen. Naar verwachting zal de technische oplevering eind eerste kwartaal van 2025 plaatsvinden. Op 13 september wordt de feestelijke start gevierd met de bewoners en alle betrokkenen bij dit project.

Bron: Heembouw