Kozijnrenovatie: een cruciale stap naar duurzaamheid

Artikel delen

We reizen af naar het Gelderse Lochem. Daar hebben we afgesproken met Wim Gotink – commercieel technisch adviseur bij Innodeen, gespecialiseerd in kozijnrenovatie- en verduurzamingsprojecten. Innodeen staat in de bouwsector o.a. bekent om hun circulaire producten waaronder het DTS-dorpelsysteem en DBP Siding – biocomposiet gevelbekleding, wat uit 100% restafval bestaat.

Herstel inzet

“Bij kozijnrenovatie wordt vaak alleen gedacht aan het herstellen van houten kozijnen”, vertelt Wim. “Bij Innodeen trekken we dat een stuk breder. Ons DTS Reflex systeem biedt namelijk naast efficiënt herstel van rotte kozijnen tevens doelgerichte oplossingen om te voorkomen dat kozijnen überhaupt gaan rotten. Als aanvulling hierop is er ook de mogelijkheid om gedateerde kozijnen te upgraden en aan de hedendaagse prestatie-eisen te laten voldoen. Het voorkomen van sloop en het behoud van toegepaste materialen vormen de basis en zijn essentiële aspecten in onze aanpak. Gelukkig wordt men er steeds meer van bewust dat we zuiniger moeten omgaan met grondstoffen en dat sloop niet de beste, en zeker niet de goedkoopste oplossing is.”

Wim vervolgt: “Het materiaal dat we gebruiken is Durodeen. Dat zich laat bewerken als hout maar is ongevoelig voor vocht en daardoor een uitstekende verfhechting kent.”

Beschermen

Illustratie kozijn bescherming“Verkeren kozijnen nog in goede staat dan kan men met Durodeen neuslatten de kwetsbare kozijndelen beschermen”, aldus Wim. “De neuslatten worden ventilerend aangebracht en doorgezet tot aan de negge om het onderliggende hout en hoekverbindingen optimaal te beschermen tegen alle weersinvloeden. Zo geef je met minimale middelen kozijnen een extra lang en onbezorgd leven. Alleen hiermee bespaar je al minstens 50% op de onderhoudskosten.”

Herstellen

Als er wordt besloten om kozijnen te vervangen, is ruim 80% van het kozijn vaak nog in prima staat. “En dat is zonde en niet meer van deze tijd.”, aldus Wim. “De onderdorpel en de onderste hoekverbindingen zijn de zwakke plekken. Deze zijn heel doeltreffend en efficiënt te vervangen door weerbestendige en overschilderbare Durodeen inzetdelen. Door deze gerichte aanpak kan in veel gevallen zelfs de binnen afwerking intact blijven waardoor veel tijd wordt bespaard en bewonersoverlast tot een minimum wordt beperkt.” legt Wim uit.

Illustratie kozijn herstellen

Upgraden

“Met de upgrade opties voorzie je bestaande kozijnen eenvoudig van HR+++ beglazing of maak je het geschikt voor draaikiepramen. Zo kunnen verouderde kozijnen behouden blijven en toch voldoen aan de hedendaagse eisen met betrekking tot comfort en isolatie.”

Illustratie kozijn upgraden

“We moeten echt zuiniger omgaan met grondstoffen. Met DTS Reflex wordt de materiaalvraag drastisch beperkt.” benadrukt Wim.
Innodeen
www.innodeen.nl