Kosten vloerverwarming: een compleet overzicht

Artikel delen

Vloerverwarming wint snel aan populariteit als een efficiënte en comfortabele manier van verwarmen. Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, de vraag naar deze vorm van verwarming stijgt gestaag. Maar wat zijn de kosten van vloerverwarming? En hoe zit het met het verbruik? We geven antwoord op deze vragen en meer, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

kosten vloerverwarming

Kosten vloerverwarming per m2?

De kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vloerverwarming (watergedragen of elektrisch), de grootte van de te verwarmen ruimte, en of het systeem wordt ingefreesd in een bestaande vloer of geïnstalleerd in een nieuwe vloer. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €30 en €75 per m2.

 

Type vloerverwarming                                          Gemiddelde kosten per m² (excl. btw)

Vloerverwarming nat systeem                               € 30 – 50

Vloerverwarming droog systeem                          € 35 – 65

Vloerverwarming infrezen                                     € 30 – 45

Elektrische vloerverwarming                                € 60 – 70

Infrarood vloerverwarming                                   € 50 – 75

Kosten infrezen vloerverwarming

Het infrezen van vloerverwarming in een bestaande vloer is een populaire methode omdat het relatief snel en zonder al te veel overlast gedaan kan worden. De kosten voor het infrezen van vloerverwarming liggen doorgaans tussen de €30 en €45 per m2, exclusief de kosten van de vloerverwarming zelf. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor wie de overstap wil maken zonder ingrijpende verbouwingen.

Wat zijn de kosten van elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is vaak eenvoudiger te installeren dan watergedragen systemen, vooral in bestaande woningen waar het niet mogelijk is om de vloer op te hogen. De kosten voor elektrische vloerverwarming variëren sterk, afhankelijk van het type systeem en de oppervlakte, maar gemiddeld kun je rekenen op €60 tot €70 per m2. Hoewel de initiële installatiekosten lager kunnen zijn, moet je ook rekening houden met het potentieel hogere energieverbruik.

Wat is het verbruik van vloerverwarming?

Het energieverbruik van vloerverwarming hangt af van verschillende factoren, waaronder het type systeem, de isolatie van de woning, en de manier waarop het systeem wordt gebruikt. Over het algemeen is watergedragen vloerverwarming efficiënter in gebruik dan elektrische vloerverwarming, omdat het kan worden aangesloten op een zuinige cv-ketel of warmtepomp. Het gemiddelde verbruik is moeilijk vast te pinnen vanwege deze variabelen, maar een goed geïnstalleerd en geïsoleerd systeem kan significant bijdragen aan het verlagen van de energiekosten.

Gemiddeld heeft een vloerverwarming een vermogen van 650 watt. De kosten van stroom per kWh zijn €0,34 op het moment van schrijven (tweede kwartaal van 2024). Dan kom je gemiddeld op €0,221 cent per uur uit aan stroomkosten voor elektrische vloerverwarming.

Vloerverwarming kosten berekenen

Om de kosten voor vloerverwarming nauwkeurig te berekenen, is het belangrijk om rekening te houden met de totale oppervlakte die verwarmd moet worden, de keuze tussen elektrisch of watergedragen systemen, eventuele extra kosten voor het infrezen, en de kosten voor de benodigde installatiewerkzaamheden. Daarnaast is het verstandig om een specialist te raadplegen voor een offerte op maat, die rekening houdt met de specifieke situatie en wensen.