Startschot voor bouw ZuideR Carré in Rotterdam

Artikel delen

De transformatie van het ZuideR Carré in Rotterdam-Vreewijk is gestart. Dit project blaast nieuw leven in een monumentaal voormalig ziekenhuisgebouw. Hierbij blijven zoveel mogelijk authentieke details behouden en worden tegelijkertijd 72 uiterst moderne appartementen gerealiseerd die helemaal van deze tijd zijn. De oplevering van Het Zuider Carré wordt verwacht in de zomer van 2025.

ZuideR Carré in Rotterdam-Vreewijk na transformatie

Het ZuideR Carré biedt in totaal 72 monumentale, karaktervolle appartementen, variërend van studio’s in de nok tot tweelaagse souterrainwoningen, met woonoppervlakten van ca. 97-132 m². Het vijf verdiepingen tellende gebouw, met extra souterrain en entresol, omarmt een groene binnentuin en ligt in het fraaie, karakteristieke tuindorp Vreewijk, waar alle benodigde voorzieningen op loopafstand te vinden zijn.

“Erfgoed is het domein van Nico de Bont”, zegt Boudewijn de Bont, directeur van het aannemingsbedrijf gespecialiseerd in restauratie, herbestemming en verduurzaming van monumenten. “Monumentale gebouwen geven gebiedsontwikkelingen als deze veel eigenheid en karakter, ze zorgen voor een wijk met een ziel. Het imposante Carrégebouw vormt straks het hart van deze prachtige nieuwe wijk, het zorgt voor een plek waar mensen graag willen wonen. De realisatie van deze herbestemming is voor ons een uitdagende mix van behoud en herstel van het monumentale casco en inbouw van 72 duurzame en comfortabele nieuwe woningen in Rotterdam.”

Historisch beeld ZuideR Carré in Rotterdam“Dat wij deze uitdagende klus zijn aangegaan en nu het hoofdgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis gaan transformeren tot de ‘eyecatcher’ van de omliggende woonwijk Het Zuiderhof, daar zijn wij enorm trots op!”, zegt Marco Praagman, technisch directeur van Focus on Impact.

Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen: “Ik ben trots dat door acties vanuit Vreewijk en op initiatief van de gemeenteraad in 2014 de monumentale gebouwen van het voormalige Zuiderziekenhuis behouden zijn. Het is heel mooi dat nu na realisatie van het Zuidergymnasium in het Poortgebouw en de stadswoningen in de Paviljoens, ook het Carré een nieuwe bestemming krijgt. Voor de middeldure koopwoningen is er dankzij het doorbouwakkoord een financiële bijdrage mogelijk gemaakt.”