Verduurzaming 57 woningen in Waalwijk met balansventilatie

Artikel delen

Woningcorporatie Casade verduurzaamde in Waalwijk 57 huurwoningen, van energielabel D naar A+. Een van de onderdelen in die verduurzaming is een geschikt ventilatiesysteem, waarover Group Atlantic Nederland heeft meegedacht. Geen overbodige luxe, want de energieverslindende ventilatieboxen konden wel een upgrade gebruiken. Het advies: de Orcon HRC-400-MaxComfort, een balansventilatiesysteem met WTW. De installatie van het systeem werd verzorgd door Rodrie Ventilatie Techniek namens Van Delft Groep.

Vogelvlucht woonwijk in Waalwijk

De 57 woningen kregen noodzakelijk onderhoud, energiebesparende maatregelen en nieuwe duurzame installaties. Zo werden er nieuwe installaties en kozijnen geplaatst met (op)nieuw geïsoleerde gevels, vloeren en daken. Ook werden er in de gevels nestvoorzieningen geplaatst voor beschermde dieren. Het leverde eigentijdse, energiezuinige woningen op met een frisse uitstraling.

Ventilatie

Doordat de buitenschil van de woningen volledig is geïsoleerd, komt er geen ongecontroleerde lucht naar binnen. Daarbij is het dus extra belangrijk om te zorgen voor gecontroleerde ventilatie. Bij zo’n concept kan mechanische ventilatie met gevelroosters snel tot comfortklachten leiden. Verse lucht komt dan onverwarmd de kamer binnen. Bewoners proberen deze koudeval vervolgens te compenseren door de thermostaat een graadje hoger te zetten.

Billboard over Woningverbetering Laageinde-Noord

Balansventilatiesysteem

Hierdoor viel de keuze op de Orcon HRC MaxComfort. De HRC Eco- Max/MaxComfort is een balansventilatiesysteem met warmte- en koudeterugwinning, dat ventileert naar behoefte. De warmte of koude uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen tot wel 99,7% en afgedragen aan de toegevoerde lucht. Voor extra comfort is de HRC MaxComfort voorzien van een voorverwarmer.

HRC MC 3

Eenvoudig

Dankzij het slimme ontwerp – met maar liefst acht verschillende aansluitmogelijkheden en zestien aansluitcombinaties – is de installatie relatief eenvoudig. Dat geldt overigens ook voor de service en het onderhoud. Alle belangrijke serviceonderdelen zijn gemakkelijk te bereiken voor reiniging of vervanging. Ook hoeft het toestel niet van de wand gehaald te worden bij onderhoud en kan er gewerkt worden met modules, zo eenvoudig kan het zijn!

Dit balansventilatiesysteem met warmteterugwinning wint de warmte uit de afgevoerde lucht terug, om deze weer toe te voegen aan de toegevoerde lucht. Dat betekent optimaal comfort in de koude maanden, maar ook in de zomermaanden dankzij de 100% modulerende bypass en koudeterugwinning.

Verduurzaamde woningen in Waalwijk in steigers

Gezondheid en comfort

Balansventilatiesystemen met warmte- en koudeterugwinning zorgen niet alleen voor het afvoeren van verontreinigde lucht, maar ook voor de toevoer van schone lucht. Lucht die van buiten komt is in de winter fris. Door de warmtewisselaar wordt de lucht van buiten opgewarmd door de lucht van binnen. En in de zomer, andersom. Hierdoor veroorzaakt de verse lucht geen afkoeling van de woning.

Door de intelligente vocht- en CO2-sensoren kan het ventilatiesysteem volledig automatisch vraaggestuurd werken. De standaard ingebouwde vochtsensor meet automatisch de luchtvochtigheid en stuurt het systeem hierop aan. De 100% modulerende bypass-klep zorgt er in de zomeravonden voor dat de koudere lucht van buiten naar binnen kan komen, zonder door de warmtewisselaar te gaan.

Verduurzaamde woningen in Waalwijk

 

Samenwerking

Al geruime tijd werkt installatiebedrijf Rodrie Ventilatie Techniek met de producten van Orcon, waarbij de expertise van Groupe Atlantic Nederland in het ventileren van woningen van grote waarde is. Deze samenwerking is vooral van belang bij renovatieprojecten, zoals deze in Waalwijk. Omdat hier vanuit de bestaande situatie wordt gewerkt, hebben de vakmensen met nogal wat uitdagingen te maken. Denk aan: beschikbare ruimte en middelen, en bewoners die minimaal overlast mogen ervaren.

Dat is goed gelukt, want woningcorporatie Casade en de bewoners zijn blij met het resultaat. Niet zo gek, want dankzij de verduurzamingsslag wordt de energierekening flink lager en profiteren de huurders van meer comfort, zonder dat de huurprijs stijgt.

Groupe Atlantic
groupe-atlantic.nl