Tussenwoningen renoveren: voor elke gevel de perfecte oplossing

Artikel delen

Een groot deel van de Nederlandse woningen bestaat uit tussen- of hoekwoningen in uniforme woonwijken, gebouwd in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. “Met het oog op de woningnood ging het toen vooral om de kwantiteit, voor kwaliteit en energiezuinigheid was minder aandacht”, vertelt rayonmanager Joost Blaauw van Unilin Insulation. Vandaag moeten veel van die woningen verduurzaamd worden. En dat begint bij zowel de gevel als bij het dak. Maak kennis met de praktische oplossingen van Unilin Insulation.

Wandisolatie dmv isolatieplaten

Voor buitengevelisolatie biedt Unilin Insulation Utherm Wall L Flex, een veel toegepast materiaal. Deze PIR-platen worden tegen de ruwe buitenmuur geschroefd, waarbij kleine oneffenheden worden opgevangen door de minerale wollaag van 25 millimeter aan de binnenzijde van de Utherm Wall L Flex. Tegen die platen kan vervolgens een nieuwe buitengevel van baksteen, hout of HPL-platen worden geplaatst.

Soms, als er bij voorbeeld sprake is van een beschermd stadsgezicht, kan isolatie aan de buitenkant niet. Unilin Insulation heeft daarom voor binnen een passende oplossing. “Bij gevels zijn onze Utherm Wall K Gyp-isolatieplaten dan een prima oplossing”, zegt Blaauw. “De PIR-isolatie erin is aan beide zijden bekleed met een meerlaags gasdicht laminaat. Aan de zichtzijde zit bovendien een 12,5 millimeter laag gipskarton, die meteen kan worden voorzien van een laag muurverf of behang. Na-isolatie en afwerking in één dus.”

Wandisolatie d.m.v. isolatieplaten

Isolatie-oplossingen voor schuine daken

Net als voor rechte gevels heeft Unilin Insulation twee oplossingen (voor binnen en buiten) voor schuine daken. Bij de na-isolatie van de daken wordt vaak gekozen voor Usystem Roof Reno-dakelementen met een Rc-waarde van 6,0 m²K/W, die op het bestaande dakbeschot worden aangebracht. In de wetenschap dat in slecht geïsoleerde woningen 30% van het warmteverlies via het dak plaatsvindt, is dat met het oog op verduurzaming een heel goede keuze. Ook dakelementen van het type Usystem Roof Reno Flex zijn uitermate geschikt voor de na-isolatie van daken. Deze isolatie-oplossing is samengesteld uit PIR isolatie gecombineerd met glaswol en drie vurenhouten tengels waardoor het mooi aansluit op het bestaande dakbeschot.

Als een dak nog in een goede staat verkeert, kan het verstandiger zijn om te kiezen voor isolatie van binnenuit. Een combinatie van na-isolatie van buitenaf en renovatie van het dak zou neerkomen op kapitaalvernietiging. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Binnen-isolatie van zolders kan dan weer met de Utherm Attic L Click-elementen, die een grote troef van Unilin Insulation zijn en bovendien leverbaar in handige formaten en snel verwerkbaar.

Schuindak wat wordt geisoleerd.

Wat met de dakkapel?

Wie kiest voor een grootschalige renovatie van het dak kan ruimte creëren met een dakkapel. Usystem Roof PR RBD kunnen met een 3D-configurator zelf in enkele eenvoudige stappen ontworpen worden en voor-geproduceerd op de bouwplaats worden aangeleverd. Uiteraard is het isolatiemateriaal alvast geïntegreerd in de kapel. En alle oplossingen zijn qua draagkracht berekend op de plaatsing van zonnepanelen.

De keuze voor na-isolatie van gevels en daken van buitenaf of van binnenuit hangt af van veel verschillende factoren: goede voorlichting over regelgeving, de specifieke isolatiebehoefte, de kwaliteit van gevel en/of dak, …

Heeft u renovatie- en isolatieplannen maar ziet u door de bomen het bos niet meer? De site van Unilin Insulation bevat een overzicht van alle oplossingen, voor onder andere daken, gevels en (zolder)vloeren.

Unilin Insulation
www.unilininsulation.com