Monitor Duurzaamheidspact Eindhoven: 40% minder CO2-uitstoot huurwoningen in 5 jaar
De gemeente Eindhoven en de Eindhovense woningcorporaties hebben vooruitgang geboekt in hun ambitie om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Dit blijkt uit de resultaten van de nieuwste Duurzaamheidsmonitor van het Duurzaamheidspact Eindhoven, waarin de verduurzaming van het gemeentelijke en corporatievastgoed wordt bijgehouden.
De monitor van het Duurzaamheidspact laat zien dat de CO2-uitstoot per woning is gedaald van 2800 kilo per jaar in 2019 naar 1700 kilo per jaar in 2023. Dit is een afname van 40% voor de totale vastgoedvoorraad. De monitor baseert dit op landelijke rekenmethodes waarin de gas- en elektraverbruikcijfers omgerekend worden naar de CO2-uitstoot.
De verminderde uitstoot is te verklaren door genomen maatregelen in de woning en lager energieverbruik van bewoners. Bij maatregelen gaat het onder andere om het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast hebben bewoners ook bijgedragen door bewuster om te gaan met hun gas- en elektraverbruik.
Diverse initiatieven van de corporaties in Eindhoven en de gemeente Eindhoven hebben geleid tot de volgende resultaten:
- Verbetering energielabels: 55% van de sociale huurwoningen heeft inmiddels een energielabel B of beter, mede dankzij betere isolatie en de installatie van zonnepanelen.
- Toename zonne-energie: 9.000 sociale huurwoningen zijn in 2023 voorzien van zonnepanelen.
- Gasloze woningen: 11% (4.500 woningen) van de sociale huurwoningen in Eindhoven wordt nu verwarmd zonder aardgas.
“Deze resultaten laten zien dat we goed op weg zijn,” aldus Rik Thijs, wethouder van klimaat, energie, grond en vergroening van gemeente Eindhoven. “Stap voor stap komen we dichterbij om van Eindhoven een toekomstbestendige stap te maken. Een belangrijke versneller hierin is de goede samenwerking in het Duurzaamheidspact tussen ‘thuis, Trudo, Wooninc., Woonbedrijf, PEK (Platform Eindhovense Klantenraden) en de gemeente Eindhoven.”
Bron: Woonbedrijf