Blijven leren innoveren

Artikel delen

Renoveren is een kwestie van toepassen wat je al weet en kunt, op basis van ervaringen uit de praktijk, plus het toevoegen van ten minste één nieuw idee. Renovatie is namelijk niet alleen maar te leren, maar ook tegelijkertijd innoveren. Het gaat over het toepassen van technieken, in een speelveld met verschillende partijen: opdrachtgevers, gemeenten, corporaties, adviseurs, en vraagt steeds om een onderzoekende houding.

Als lector zie ik hetzelfde probleem steeds terug: studenten krijgen met name techniek aangeleerd, maar als deze techniek in de praktijk afwijkt van wat er is geleerd, dan ontstaan er problemen omdat men niet gewend is naar de beste oplossing te zoeken. Hiervoor heb je ook begrip van de context nodig, en niet alleen een oplossing op papier.

Dat maakt juist het werken in de renovatie sector zo aantrekkelijk; het is namelijk nooit saai en altijd innovatief. Dat situatie A op tekening staat, maar dat je B aantreft vraagt om oplossend vermogen en creativiteit. Dan moet je wel up-to-date blijven wat betreft kennis en ervaring.

Er zijn verschillende manieren om dat te doen. In Rotterdam kijken we bijvoorbeeld naar mogelijkheden voor een deeltijdopleiding om (na je studie) jezelf te verdiepen in de gebouwde omgeving. Maar ook als je het niet in een officiële opleiding zoekt, zijn er middelen om je kennis bij te spijkeren. Beurzen, symposia en (tegenwoordig) webinars zijn hiervoor geschikt. Je hoeft niet ver te zoeken, er is altijd wel iets in de buurt.

Zoals bijvoorbeeld de beurs Renovatie en Transformatie (23-25 mei). Een event waar BouwhulpGroep samen met partners in 2005 de allereerste editie van organiseerde, en verantwoordelijk was voor de organisatie van de thema’s en inhoudelijke programma.

Ook toen al waren we van mening dat een dergelijke beurs meer moest zijn dan een verzameling van productaanbieders. Na afloop moest je ten minste wijzer zijn geworden dan de dag ervoor. Er waren dan ook diverse kennissessies geprogrammeerd, een tentoonstelling over 100 jaar bouwen en renoveren in Nederland, een jaarlijkse studenten wedstrijd Hollands (her)Ontwerp- waarin we op zoek gingen naar het beste idee voor de bestaande bouw.

En via het Orakel van Delphi brachten we partijen (corporaties, gemeenten) die waren vastgelopen in projecten in contact met een panel van wijze dames en heren (Het Orakel) op zoek naar nieuwe oplossingen.

Alles om te zorgen dat de beursganger naar huis ging met een gevoel er slimmer van geworden te zijn. En op speelse wijze proberen mensen te bewegen richting renovatie-expert, een specialisme dat vandaag de dag hard nodig is. Dus benut ook nu weer de kans om je kennis aan te vullen.