De modulaire circulaire badkamer

Artikel delen

Sinds de jaren ‘50 is het heel gewoon om een badkamer in je woning te hebben. Eerst nog een lavet en zo groot als een bezemkast, later een ’echte’ badkamer van aanzienlijke afmeting. Ondertussen is er naast een wastafel en een douche ook een bad, een toilet en wellicht zelfs een tweede wastafel bijgekomen. De badkamer is daarmee veranderd van een noodzakelijke gebruiksfunctie naar een eye-catcher in de woning. Van een ruimte met eenvoudige witte 15 bij 15 tegels naar topdesign. En dat is niet langer alleen voor behouden aan de eigenaar-bewoner, ook in huurwoningen zijn er steeds meer keuzemogelijkheden voor wat betreft de uitrusting en uitstraling.

Door die verandering van gebruik is de manier waarop badkamers verbeterd worden eveneens veranderd. Voorheen stond bij corporaties na 30 jaar, als de badkamer was afgeschreven, planmatige vervanging van dezelfde witte tegels gepland. En voor die vervanging moest je zeker wel rekening houden dat je twee weken geen gebruik kon maken van je badkamer. Dat is nu veranderd, een badkamerrenovatie kan nu in een week. En er zijn ontwikkelingen die het mogelijk maken om binnen drie dagen een volledige badkamer te vernieuwen en met de juiste voorbereiding kan het zelfs in één dag, zoals de badkamer-challenge liet zien.

Bij een badkamer-in-1-dag moet er meer geprefabriceerd worden. Er is geen tijd voor drogen, dus bouwen wordt monteren. Dit biedt weer nieuwe kansen. Monteren leidt tot modules en kun je een badkamer opbouwen uit diverse modules, die het mogelijk maken om verschillende indelingen te realiseren. De wastafel op een andere plek, wel of geen bad. Daar komt bij dat door met modules te werken je de levensduur van 30 jaar kunt loslaten. Een nieuwe huurder met zorgbehoefte kan tussentijds eenvoudig een andere indeling krijgen, zonder veel kosten. Als enkel de afwerking aangepast kan worden dan zijn mode en trends makkelijker te volgen, en zit je niet 30 jaar lang vast aan dezelfde tegeltjes. Uit onderzoek is bekend dat bewoners gemiddeld na 17 jaar hun badkamer willen veranderen, maar dat die dan nog lang niet afgeschreven is.

De modulaire badkamer opent kansen voor de circulaire badkamer. Kan het basisdeel (constructie en leidingwerk) zo robuust gemaakt worden dat het in de tijd nauwelijks aangepast hoeft te worden, maar dat alle serviceonderdelen (kranen, uitrusting en wellicht zelfs wanden) makkelijk te demonteren, her te gebruiken of te recyclen zijn? Dan slaan we meerdere vliegen in één klap. Minder uitvoeringsoverlast, tussentijdse keuze én op een circulaire wijze. Ooit gedacht dat de badkamer meer kan zijn dan een plek waar je je tanden poetst?