De truc met het tafellaken
De vloer lijkt zo’n eenvoudig component van een woning, maar het kan veel impact hebben zodra je er iets aan wil doen. Groot onderhoud met een vloervervanging gaat al snel niet meer in bewoonde staat. Het grootste probleem: alles staat erop, je moet alles verplaatsen en waar laat je het dan? Je bank, je tafel, je kast maar ook alles in die kast. Hoe mooi zou het zijn als je, net als een goochelaar, de truc met het tafellaken zou kunnen uitvoeren. Een keer hard trekken, en het oude is verdwenen. Maar je bestek, je bord en zelfs je brandende kaars staan er nog…..
De vloer is een gebied waar nog een innovatieslag te behalen is. Na de badkamer- en de isolatie challenge zou de vloer misschien wel eens het volgende thema voor een ‘challenge’ kunnen zijn om zo substantiële stappen te maken. Maar dan moet je het wel radicaal doen en met uitdagende uitgangspunten de mensen op pad sturen.
Het gaat dan om een vloer met hoge isolatiewaarde, die te realiseren is zonder overlast en bij voorkeur zo dat je spullen kunnen blijven staan. Het moet een luchtdichte vloer zijn, die past binnen een energieneutrale woning, het liefst met vloerverwarming. De maatvoering (dikte) van de vloer is verder nog van belang, zodat je voldoende verdiepingshoogte overhoudt. Dit alles moet ook nog betaalbaar blijven. Is dit nu het zoeken naar het schaap met de vijf poten, of betreft het een echte innovatieve uitdaging?
We hebben zelf aan meerdere ontwikkelingen meegewerkt en gemerkt dat de grootste veranderingen komen als je vanuit de bewoner denkt. Die ervaart namelijk écht het probleem. Hij kan niet in zijn woning, heeft de rommel en de overlast. Je moet dan iets bedenken wat heel snel gaat en gefaseerd, zodat de bewoners simpel in hun kamer kunnen opschuiven.
Zou het een mogelijkheid zijn om eerst onder de vloer een nieuwe basis te maken, dan het vloerhout gefaseerd weghalen en dan meteen een nieuwe droge dekvloer leggen met bij voorbeeld vloerverwarming er al in verwerkt? Als die vloer dan ook extra stevigheid biedt en luchtdicht is, komen we in de buurt van het ‘tafellaken’. Snel de woning in en uit, maar wel alles laten staan.
Werkelijke innovatie bij renovatie vraagt om een specifieke benadering. Niet de techniek, maar het proces waarbij de bewoner echt centraal staat, moet leidend worden. Dit betekent dat je radicaal achter de bewoner gaat staan, en niet zijn wensen als onmogelijk afdoet. Dit is zeker geen gangbare werkwijze. Maar enkel door zoiets als het drastisch reduceren van overlast voor de bewoner als uitgangspunt te nemen, kan er iets uit de hoge hoed komen wat tot nu toe niet voor mogelijk werd gehouden. Dat zijn innovaties waar behoefte aan is.