Duurzaamheid komt erbij

Artikel delen

Nederland moet verduurzamen. Dat is een afspraak die de wereldleiders, nu alweer vijf jaar geleden, hebben gemaakt in Parijs. Langzamerhand sijpelen de daarvan afgeleide maatregelen door naar de praktijk. Er is geëxperimenteerd met Nul-Op-de-Meter, corporaties worden als startmotor gezien en er zijn aardgasvrije proeftuinen aangewezen. Al die ingrepen leiden tot een kwalitatief betere woning, in ieder geval energetisch gezien. Maar verduurzamingsmaatregelen komen wel bovenop alles wat je toch al moet doen.

Iedereen vindt het logisch dat wonen geld kost in de vorm van onderhoud. Als huurder mag je verwachten dat dit in de huur zit, als eigenaar zou je hiervoor een potje moeten hebben. Niet iedereen heeft dit, maar in het basisonderhoud zoals het schilderen van kozijnen, kunnen de meesten wel voorzien.
De volgende stap na onderhoud (waarbij kwaliteit hersteld wordt), is verbetering. Daarbij wordt kwaliteit toegevoegd aan je woning. Corporaties maken de afweging wat er past bij hun doelgroep, met oog voor prijs en bijbehorende kwaliteit, en dit resulteert mogelijk in een huurverhoging. Bij de particulier gaat dit vooral over de investering die men over heeft voor een verbetering. Een particulier steekt liever zijn geld in een nieuwe keuken of badkamer dan in het vervangen van dakbedekking. Voor een dergelijke verbetering krijg je iets terug. Meer ruimte, meer comfort, meer gebruiksgemak en het is iets waar je op een feestje over praat. Bovenop deze praktijk komt nu nog iets extra’s, niet ter vervanging, maar verduurzaming komt er bovenop.

Als je slim bent combineer je het met onderhoud en verbetering. Het onderhoudsmoment van het dak, is de uitgelezen kans om isolatie en kwaliteit toe te voegen. Verduurzaming is nu nog enigszins vrijblijvend. Er is nog geen dwang en je merkt het nog maar beperkt in je portemonnee. Wat als dat meer dwingend wordt? Vanuit wetgeving, hogere energieprijzen of een CO2-taks? Dan ontkom je niet meer aan verduurzamen, maar dan is het wel de vraag of er nog financiële ruimte is voor verbetering. Zodra binnen het wonen alleen nog maar ruimte is voor onderhoud en energie dan is woongenot steeds verder te zoeken.
Het zou daarom goed zijn om nu al te zoeken naar de win-win-win situaties als we iets aan een woning doen. Hoe kun je onderhoud, verbetering én verduurzaming in één oplossing vervatten die goedkoper is dan de som van de afzonderlijke maatregelen. Dat zijn volgens mij de renovatie producten van de toekomst. Dat vraagt om nu al te innoveren met het oog op de toekomst en na te denken vanuit techniek én gebruik. Wie doet mee om het stapsgewijs verbeteren en verduurzamen van woningen mogelijk en financieel aantrekkelijk te houden.