Iedereen expert

Artikel delen

De wereld waar we in wonen verandert om ons heen in rap tempo. Niet omdat we het zelf willen, maar omdat het moet vanwege veranderingen elders in de wereld. Nog niet zo lang geleden moest je echt je best doen om bij een renovatie hogere ambities gerealiseerd te krijgen. Energielabel B was toch voldoende? Een enkeling waagde zich eraan, stak zijn nek uit en probeerde verder te gaan dan gemiddeld, zowel bij particulieren bij woningcorporaties. Maar bij de gemiddelde opdrachtgever stond duurzaamheid niet voorop.

Hoe anders is de situatie nu. De energieprijzen gaan door het dak. Materialen en lonen stijgen in prijs vanwege schaarste en grote vraag. Overal om mij heen hoor ik mensen bediscussiëren wat nu de beste oplossing is. Mensen die voorheen niet eens wisten wat een warmtepomp was geven elkaar nu advies over wat wel te doen, en wat niet. Van het gas af, of toch maar niet. De een zweert bij een warmtepomp, volgens de ander is infrarood de oplossing van het probleem. En wist je dat ze isolatiemateriaal van gras hebben gemaakt dat veel beter voor je vochthuishouding is? Het lijkt wel of iedereen in één keer expert geworden is.

Maar echt advies is nog maar lastig te krijgen. Iedere woning-eigenaar is momenteel op zoek naar een passende oplossing. Voor de bedrijven die zich hiermee bezighouden zijn het gouden tijden. Net als de energiecoaches die overal actief zijn. Overal in de ‘keten’ is meer kennis en meer capaciteit nodig voor al die individuele vragen omdat er NU behoefte is. Het resultaat is dat deze partijen en coaches ook meteen overvraagd worden. Bel maar eens een installateur.  Waarmee deze duurzaamheidsinspanning niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat.

Dus willen we de samenleving van een goed advies voorzien om hun huis te verduurzamen en daarmee betaalbaar te houden, dan moeten we het slimmer aanpakken. Bijvoorbeeld door collectieven van huishoudens te bedienen in plaats van individuen en door integrale renovatie oplossingen aan te bieden die herhaalbaar zijn in plaats van een enkel product.

Om slimmer en sneller met elkaar te verduurzamen zullen we duidelijker moeten wat het kan bijdragen aan het maatschappelijk probleem. Zeker bij de jongere generatie kan dat een drijfveer zijn om hiervoor te kiezen. Bovendien worden opgaven in de woning steeds complexer, en daarmee wordt het een samenspel van sociale vaardigheden en technische activiteiten en tegelijkertijd een uitdagende baan. Dit vraagt om allround vakmensen, die advies kunnen geven én het kunnen realiseren. We zijn op zoek naar een renovatie-expert.