Lekker warm

Artikel delen

Winter! Voor het tweede jaar op rij begint onze winter pas in januari. Waar we met de feestdagen enkel op tv allerlei historische plaatjes voorgeschoteld krijgen van een witte kerst in december, een dik pak sneeuw en met zijn allen rondom het haardvuur, laat de praktijk wat anders zien. Op oudejaarsdag leek het wel lente met een temperatuur van maar liefst 16 graden! Weg idyllisch plaatje, en het eerste beeld wat me dan te binnenschiet is de standaard Australische kerstkaart; een kerstboom met ballen op het strand.

Wat ik duidelijk wil maken, er zijn veranderingen gaande in het klimaat en daarmee ook de manier waarop we wonen. We baseren ons comfort momenteel op het slechtste geval, met buiten -10 graden willen we binnen 20 graden halen en daar dimensioneren we alles op. Hiervoor nemen we dan een brandstof (aardgas) die energetisch veel meer kan leveren dan wat we in een woning nodig hebben. Dus als het klimaat om ons heen verandert, misschien wordt het tijd dat wij dat ook eens gaan doen?!

Maar wat gaan we dan doen? En vooral hoe en wie moet er beginnen? De gemeentelijke warmtevisies hebben inzichtelijk gemaakt wát er moet gaan gebeuren. Er zijn strategieën bedacht om richting 2050 zo efficiënt mogelijk met elkaar met energie om te gaan. Dat betekent woningen aansluiten op een warmtenet, isoleren en het aanbrengen van warmtepompen of andere technieken.

Veel bewoners zijn het laatste jaar met hun neus op de feiten gedrukt. Veelal omdat ze überhaupt nooit rekening hebben gehouden met dergelijke ingrijpende aanpassingen aan hun woning. Maar vooral ook dat deze nieuwe energie geld gaat kosten. Maar de gemiddelde bewoner weet niet waaruit hij/zij kan kiezen, en wat de voor- en nadelen zijn.

In een eerdere column schreef ik al dat mensen nu elkaar gaan adviseren. Soms helpt dat, een verhaal uit eigen ervaring komt het beste over. Maar het is maar de vraag of de juiste boodschap wordt verteld. En straks kiezen ze iets, op basis van verhalen, maar is het de aanbieder die de kwaliteit moet garanderen. Ook als het niet aan de verwachtingen uit die verhalen voldoet. En hier ligt een grote uitdaging voor alle professionals werkzaam binnen de sector om de juiste boodschap over te brengen. Dusdanig dat een eigenaar een keuze kan maken hoe en wanneer hij over wil gaan op duurzaam verwarmen. Deze informatie is hard nodig om de opschaling van duurzaam renoveren te verhogen. Laten we mensen helpen deze keuze te kunnen maken.