Nieuw jaar, nieuwe kansen?
In 2019 is het Klimaatakkoord opgesteld. De gebouwde omgeving stootte toen nog jaarlijks 23,1 Mton CO2 uit. In de tussentijd is dit gereduceerd tot 17,3 Mton (2023). Een reductie van 25% in 5 jaar tijd.
Een fantastische eerste stap, maar het laat tegelijkertijd zien dat er richting 2030 nog veel te doen is. De beoogde uitstoot voor de gebouwde omgeving in 2030 is 13,2 Mton. Maar daar stopt het niet, het einddoel is CO2 -neutraal. Maar het laaghangende fruit lijkt nu wel te zijn geplukt.
Dat we 25% reductie hebben bereikt is goed nieuws. Het Programma Verduurzaming Gebouwde Omgeving gaat uit van het isoleren van 2,5 miljoen woningen, het plaatsen van 1 miljoen hybride warmtepompen en 500.000 aansluitingen op een (nieuw) warmtenet.
Deze aantallen zijn nog niet behaald. En de resultaten die we wel halen zijn grotendeels behaald met dank aan subsidies en de woningcorporaties. De wijkaanpakken zijn nog niet zo succesvol als verwacht en de individuele verbeteringen van particulieren zijn nog beperkt van schaal.
De grootschalige uitrol van warmtenetten laat nog op zich wachten, vanuit verschillende oorzaken. Tel daar de verplichting voor hybride warmtepompen die niet is doorgegaan, bij op, en je snapt dat de cijfers laten zien waarom de energietransitie momenteel achterblijft bij de ambities. Bovendien vraagt het bouwen van nieuwe woningen ook capaciteit waardoor we een verschuiving zien, weg van renoveren.
Een nieuw jaar nieuwe kansen, dus een nieuwe start. Tijd om de boel om te draaien en niet vanuit de belemmeringen te denken maar te kijken naar de kansen. Er moeten miljoenen woningen verduurzaamd worden, en er zijn voldoende mensen die willen verduurzamen.
Gemeentes zijn begonnen met hun Wijk Uitvoerings Plannen voor te bereiden op realisatie. De overheid heeft vele subsidies voor duurzame maatregelen en er zijn nationale programma’s om het Klimaatakkoord te stimuleren.
Als we op die manier naar de energietransitie kijken, dan hebben we het niet over achterblijven maar over een gigantische kans om aan de slag te gaan. Er zijn nog veel woningen die geïsoleerd moeten worden, installaties aangelegd en dan het liefst ook nog op een manier waarop het wooncomfort voor de bewoners toeneemt.
Dat betekent dat de renovatiesector tot 2050 (en daarna) volop aan de slag kan met woningverbetering. Jaarlijks gaat het om 300.000 te verduurzamen woningen, een omvang als de stad Rotterdam per jaar!
De grote vraag is welk deel hiervan jij voor je rekening wil nemen. Doe je dit jaar mee?