Renovatie op zijn tijd

Artikel delen

Een gebouw is niet statisch. Vanaf het moment dat het gebouwd is, ondergaat het allerlei veranderingen. Een gebouw is eigenlijk is een aaneenschakeling van cycli. Soms kort (schilderen) soms lang (funderingsonderhoud). Vanuit techniek, maar ook vanuit gebruik; van wisselwoning tot mensen die al veertig, vijftig jaar in dezelfde woning wonen. Al die cycli bij elkaar noemen we het gebruik van de woning. Overigens is dit gebruik in essentie bij uitstek geschikt voor een circulaire benadering, al is dat nog geen gemeengoed.

Vanuit die cyclische gedachte zijn er momenten die ‘extra’ belangrijk zijn. Een van die momenten ligt rondom de zestig jaar, je zou kunnen zeggen halverwege de levensduur. Na zo’n zestig jaar moet je met name goed naar de schil kijken of alles nog (constructief) in orde is. Kozijnen zijn aan vervanging toe, dakpannen zijn verweerd en wellicht spoelt het voegwerk op plekken uit en hangen de gordingen ondertussen enigszins door. Bovendien weet je zeker dat in zestig jaar tijd de energetische eisen zijn toegenomen, maar de prestaties niet. Dit beeld geldt voor alle woningen uit de jaren zestig. En laat dat nu net de periode zijn waarin we meer dan 100.000 nieuwe woningen per jaar bouwden.

Dat betekent dus dat de komende jaren al die woningen een ‘extra’ belangrijk moment naderen. En de grote vraag is natuurlijk: wat op dat moment te doen? Het dak is misschien nog wel het makkelijkst. Het betreft een groot oppervlak, dus isoleren is een goede keuze. Maar wil je dat goed doen, gaat het om meer dan een paar centimeter isolatie. Als ook de pannen verouderd zijn (zoals vaker bij de betonnen pannen het geval is) dan is een dakrenovatie een optie, mogelijk met een dakkapel of zonnepanelen.

De gevel is ingewikkelder. Het is niet ondenkbaar dat de kozijnen de zestig jaar niet gehaald hebben en al eerder vervangen zijn. Dat wil je nu niet nogmaals doen. Maar zijn de aansluitingen op de gevel luchtdicht genoeg? Bovendien ben je er (energetisch) nog niet met spouwisolatie. In dat geval moet je op zoek naar oplossingen binnen of buiten de woning en dat is in beide gevallen ingrijpend.

Met een dergelijke omvang voor ogen wordt nogmaals duidelijk dat er een aanbod voor gevel- en dakrenovatie moet komen. Liefst in meerdere smaken zodat de bewoner kan kiezen. Tegelijkertijd is het voor de eigenaar(-bewoner) goed om te beseffen dat het ‘extra’ moment er aan komt, dit niet te ontvluchten is, en dat je een plan maakt hoe je tot die totale renovatie gaat komen, in één keer of in stappen. Dus, wat wordt jouw renovatie tijd?