Renoveren is een vak
Er is een verschil tussen nieuwbouw en renoveren. Het grootste verschil is waarschijnlijk dat er al iemand woont, je komt in iemands huis met zijn spullen. Waar je bij nieuwbouw met een stuk grond begint en na een jaar of langer pas de sleutel overhandigt. Dat er al iemand woont, betekent dat er belangen zijn. Belangen vanuit de bewoner, vanuit de eigenaar (zeker als dit niet dezelfde personen zijn), maar denk ook aan de buren en de buurt.
Een tweede verschil is dat de bestaande bouw niet altijd is wat je verwacht. Een bestaande woning is scheef, heeft net afwijkende maten of er ligt in één keer een extra funderingsbalk, waar je hem niet verwacht. Of, er ligt geen balk waar je hem wél had verwacht. Dit vraagt om kennis van gebouwen en het bouwen en de vaardigheid om daar creatief maar veilig mee om te gaan. Bovendien zijn er door de jaren heen aanpassingen geweest, die al dan niet behouden moeten blijven en waar je dus omheen moet werken.
Vanuit de verduurzamingsopgave willen we snelheid maken en veel werk verzetten. Prefabricage wordt dan vaak als oplossing gezien. Maar hoe rijm je prefabricage met telkens wisselende afmetingen of aanpassingen? Dat houdt in dat de prefabricage, zoals dat bij nieuwbouw plaatsvindt, niet geschikt is voor renovatie.
Toch kunnen we ook in de bestaande bouw industrieel bouwen. Ik noem het bewust industrieel, en niet prefab, omdat het een procesvraag is. We zijn ondertussen goed in staat om een uitgekiend renovatieproces te in te richten waar ruimte is voor maatwerk. Digitalisering speelt daarbij een grote rol. Als productiecapaciteit gereserveerd is, kunnen de definitieve maten kort van tevoren digitaal worden doorgegeven en kan er geproduceerd worden, om het daarna te monteren.
Dan wordt de planning wel meer bepalend. Je kunt niet wachten op verschillende disciplines, maar je werkploeg moet bestaan uit allrounders. Een ploeg die zowel de keuken kan plaatsen, water aansluiten en de meterkast aanpast voor elektrisch koken. Een dergelijke ploeg is ook beter in staat om de ingreep als geheel op te leveren en alles in één keer goed te doen, in plaats van opeenvolgende mensen, ieder in hun eigen busje. En uiteindelijk is dat ook wat de bewoners verwacht. Als iedereen weg is dat er een werkende verbetering voor zijn woning is.
Dit vergt wel kennis van renoveren. Enerzijds kennis van techniek om op elke situatie een passende oplossing te bedenken. Anderzijds vergt het een houding van de mensen om met elkaar het juiste werk te leveren. Het laat zien dat renoveren niet iets is wat je erbij doet, maar een vak is.