Trots zijn

Artikel delen

De focus in de bouw ligt op nieuwbouw. Als er cijfers over de productiviteit van de bouw genoemd worden, gaat het direct over de gerealiseerde nieuwbouw. Als men spreekt over een economische groei dan worden de verkoopcijfers van nieuwbouw gepresenteerd. Maar nieuwbouw omvat slechts een deel van de bouwsector. Bovendien, de omvang van de nieuwbouw zal de komende jaren niet drastisch stijgen.

Bouwers die ik spreek zien een grote groei ook niet zo snel gebeuren, het invullen van de huidige prognoses is al lastig genoeg. Met 65.000 gerealiseerde woningen per jaar, is dat een hele kluif. We hebben we het dan over de realisatie van circa 250 woningen per werkdag. Haal daar onttrekkingen van bestaande woningen af, en we voegen netto per werkdag circa 160 woningen toe.

Ik neem aan dat het voor iedereen duidelijk mag zijn dat we daarmee we onze duurzaamheidsambitie niet gaan realiseren. Er ligt een veel grotere opgave te wachten in de bestaande bouw. Aangezien we maar een beperkt aantal nieuwe woningen bouwen, moeten we de woningen die er staan meer koesteren. 90% van de hedendaagse voorraad staat er in 2050 nog steeds.
In 2050 verlangen we echter wel van deze woningen dat ze nagenoeg geen CO2 meer uitstoten. Omdat te bewerkstelligen is voor ieder van die woningen nog minimaal één grote ingreep nodig. Met 6,75 miljoen woning te gaan zijn dat 225.000 renovaties per jaar, ofwel 1.000 woningen per werkdag.

Maar als we het hebben over productiviteit in de bouw lees ik nooit de headliner “Aantal renovaties nog lang niet op koers” of, “Afstand tot een tempo van 1000 renovaties per dag veel te groot”. De dagelijkse aandacht voor renovatie ontbreekt. Een renovatieproject wordt door opdrachtgevers minder gedeeld op social media dan nieuwbouw.

Ook de partijen die dagelijks met onderhoud en renovatie bezig zijn (ontwerpend of uitvoerend), benoemen de opgave slechts ten dele of leggen enkel de focus op techniek. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat volgens de voorspellingen straks rond 2040 driekwart van de omzet uit de bestaande bouw komt. Werk genoeg dus, nu nog de focus.

Het wordt tijd dat we duidelijk maken dat renovatie de toekomst heeft. Voor iedere nieuwbouwwoning die wordt opgeleverd, moeten er 6 (!) woningen hoogwaardig gerenoveerd worden. Misschien moeten we met z’n allen wat meer laten zien wat we met renovaties kunnen bereiken, oftewel trots zijn op wat renovatie doet.