Verbeterbehoefte

Artikel delen

Waar je ook bent, altijd als het over renovatie gaat is er wel iemand die opstaat en zich afvraagt of het niet beter is ‘die oude zooi’ te slopen. In sommige gevallen is sloop een goede optie. Maar veel vaker zijn er redenen om een woning te verbeteren met renoveren.

Sloop zorgt voor meer afvalstromen, de woning heeft nog een (boek)waarde, aanpassen gaat sneller dan alles weghalen, maar boven alles, het is voor veel mensen een thuis. Ze wonen daar en hebben het naar hun zin. Het liefst willen ze hun huis aangepast hebben met uiteraard extra hedendaagse kwaliteit.

Dat werd de afgelopen weken ook duidelijk zichtbaar. Met de lockdown zat half Nederland thuis en had niets te doen. Het gevolg, de woningen werden verbeterd. De omzet van de bouwmarkten ligt nu al 50% hoger dan de vergelijkbare maand in 2019. Nu iedereen thuis zit, is er tijd voor alle klusjes die zijn blijven liggen, of die aanpassingen die je toch al ooit van plan was.

Maar het laat zien dat mensen willen investeren in hun woning en er dingen voor willen doen. Nu zou het mooi zijn als we deze gedachte vast weten te houden en het moment te pakken om de verduurzaming een impuls te geven, zodra de samenleving weer op gang komt. We hebben nu zo lang binnen gezeten dat we in ieder geval weten wat er schort aan onze woning. En aangezien het nog maar de vraag is in welke vorm reizen en vakanties door kunnen gaan, blijven we ook in de komende maanden meer rondom huis.

Tijd om na te denken over de grote verduurzamingstap (of stappen) die genomen moeten gaan worden. Het zit nu nog op het niveau van het wegwerken van achterstallig onderhoud, maar welke daadwerkelijke verbeteringen kunnen we daarna aan ons huis doorvoeren? Dan gaat het over een volledige dakvervanging, een warmtepomp of een uitbouw die tevens goed isoleert, en waarmee we echte stappen in de verduurzaming maken.

We moeten als renovatiesector zorgen dat de eigenaar-bewoner met een verbeterbehoefte, kan kiezen uit opties die aansluiten bij wat hij wil, maar dan op een professionele manier. Want anders staan de consumenten straks weer in de rij voor bouwmarkt. En wordt de zolder geïsoleerd, de kruipruimte afgedicht en een kitnaadje gelegd.

Dat helpt, maar is geen verduurzaming. Het is nu aan ons professionals om de duurzame kansen te laten zien, zodat de eigenaar een duurzaam plan kan maken.