Laat het gevelelement de zorg van de timmerfabrikant zijn
De timmerindustrie leverde traditioneel een halffabrikaat dat in de bouw nog verder afgewerkt en beglaasd moest worden. Met de introductie van afleverconcepten geveltimmerwerk is het mogelijk het hele gevelconcept bij de timmerfabriek onder te brengen. Tot en met toekomstig onderhoud. Dat scheelt aannemer, opdrachtgever, maar ook de bewoner kopzorgen, faal- en onderhoudskosten.
De introductie van de afleverconcepten zoals vastgelegd in de BRL 0801, geeft veel duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden van opdrachtgever, aannemer, timmerfabrikant en schilder/beglazer. In vier concepten neemt de verantwoordelijkheid van de timmerfabrikant bij het gevelelement steeds meer toe. En dat leidt tot verzekerde garanties zowel bij nieuwbouw als renovatie.
Halffabrikaat
In NBvT Concept I Ievert de timmerfabriek een (half)product af op de bouw met een grondverfsysteem van twee lagen. Opslag, verwerking, beglazing en aflakken is de verantwoordelijkheid van de aannemer. Dit concept laat alleen (hard)hout van duurzaamheidsklasse A toe; naaldhout is uitgesloten.
Concept II – aannemer
Bij NBvT Concept II (zowel loof- als naaldhout van duurzaamheidsklasse A of B) wordt het geheel afgeleverd met een voorlaksysteem van twee lagen grondverf en een voorlaklaag. De elementen kunnen zo een periode van achttien maanden in de bouw overbruggen, voordat de aannemer de laatste afwerklaag aanbrengt. Ook hier ligt de verantwoordelijkheid voor kwaliteit en afwerking bij de aannemer.
Concept III – timmerfabrikant
Bij NBvT Concept III treedt de timmerfabrikant op als co-maker. Het gevelelement (loof- of naaldhout duurzaamheidsklasse A of B) wordt compleet beglaasd, afgelakt en onder verantwoordelijkheid van de timmerfabrikant geleverd en aangebracht. De timmerfabrikant behoudt de verantwoordelijkheid tot en met de oplevering voor de juiste kwaliteit en afwerking. Dit betekent voor de aannemer: geen opleveringsgebreken, faalkosten en nazorg. De timmerfabrikant draagt als onderaannemer de volledige verantwoordelijkheid voor zijn gevelproduct en geeft ook een complete garantie op het eindproduct.
Renovatie? III of IV!
Het is niet voor niets dat juist dit laatste concept in veel renovatieprojecten wordt toegepast. De nieuwe kozijnen worden kant-en-klaar in de fabriek gefabriceerd, op specificaties van de opdrachtgever. Daarna is het een kwestie van oude kozijnen en ramen eruit, de nieuwe houten erin. De overlast voor de zittende bewoners wordt zo tot een minimum beperkt.
Concept IV is hetzelfde als III, zij het dat ook het toekomstig onderhoud bij de leverancier van het geveltimmerwerk wordt ondergebracht. Kans op faalkosten bij Concept III en IV zijn door fabricage van het element onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek minimaal. Er hoeft niet te worden gevreesd dat de verf als gevolg van klimatologische omstandigheden niet goed is gehecht, of dat de laagdikte niet overal gelijk is. Dat betekent dat het element bij montage de hoogst mogelijke kwaliteit heeft. En dat vertaalt zich niet alleen terug in lagere faalkosten, maar tijdens de levensduur ook in een veel langere onderhoudscyclus. En dat is de moeite waard bij een bouwdeel dat zeker vijftig jaar zijn functie in de gevel behoudt, daar waar aluminium en kunststof een levensduur van circa de helft van die periode hebben. Verder voordeel van hout in de renovatie is dat de karakteristieke details van gevels weer in ere hersteld kunnen worden. Het is ook niet voor niets dat oude binnensteden als Amsterdam hout in de gevel verkiezen boven andere materialen.
Foto’s: NBvT, Bussum
Op welke manieren kan hout worden toegepast in renovatieprojecten? Hoe kan hout worden behouden en worden onderhouden? De NBvT (Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten) geeft tips in elk nummer van RenovatieTotaal.