Prefab houten daken bij renovatie: snelheid, kwaliteit én meer ruimte
Bij renovatie van een woning zijn er altijd een aantal zwaartepunten. Belangrijke factoren bij renovatie zijn het verbeteren van de isolatie en het efficiënt(er) indelen van ruimten. De zolder wordt vaak niet meegenomen als leefbare ruimte, maar soms is de zolder relatief eenvoudig te vergroten bij een renovatie. Daarom is het goed om te kijken welke verbetermogelijkheden er zijn bij renoveren van het dak.
Bij renovaties wordt vaak gekozen om het bestaande dak van binnenuit te isoleren en af te timmeren. Dit geeft als voordeel dat er tijdens de renovatie bij alle weersomstandigheden doorgewerkt kan worden omdat ‘het dak er niet afgaat’. Een andere oplossing zijn de zogenaamde renovatie-dakplaten die op de bestaande gordingconstructie of dakbeschot gelegd kunnen worden om zodoende het dak te isoleren. Binnen kan het dak dan worden afgetimmerd.
Oude daken bestaan bijna allemaal uit gordingen en dakbeschot waarop de tengels en panlatten bevestigd zijn. Aan de onderzijde al of niet voorzien van een plafond. De onderconstructie neemt daarbij veel ruimte in omdat de gordingen al gauw zo’n 20 a 25 centimeter aan weerszijden naar binnen komen. De gordingen verkleinen daarmee de vrije ruimte op de vaak toch al net iets te krappe zolder.
Om de ruimte te vergroten kan het dak – afhankelijk van de belastingafdracht – worden vervangen door een prefab-sporenkap, ook wel scharnierkap of klapkap genoemd, of door een prefab gordingdooskap.
Bij prefab daken kan de oude onderconstructie met gordingen achterwege blijven omdat de constructieve delen in het nieuwe dak zijn opgenomen tussen de isolatie en dat scheelt veel ruimte. Om de ruimte nog verder te vergroten wordt steeds vaker gekozen om de dakhelling steiler te maken waardoor de bewoners nog meer ‘vrije ruimte’ krijgen op zolder. Een prefab dakkapel kan de leefruimte daarbij nog meer vergroten
Bij platte daken kan een ‘optopping’ gemaakt worden door een nieuwe schuine kap op het platte dak. Met een compleet nieuwe leefruimte als resultaat.
Prefab daken
Prefab daken zijn constructieve daken die gevuld zijn met minerale wol. De constructie zit daarbij in de kap verwerkt waardoor gordingen achterwege kunnen blijven. Prefab daken werden in het verleden voornamelijk in grootschalige nieuwbouwprojecten toegepast, maar door de verregaande automatisering van productieprocessen zijn in verloop van tijd de seriegroottes kleiner geworden én worden deze daken ook steeds meer ingezet bij renovaties. Als de oude kapconstructie is verwijderd, kan het nieuwe prefab dak vaak binnen een paar uur volledig gemonteerd worden.
Minerale wol
De prefab daken worden gevuld met minerale wol die niet brandbaar is. Dit verhoogt de brandveiligheid enorm in vergelijking met sandwichplaten die gevuld zijn met brandbare isolatiematerialen. Ook de geluidsisolatie wordt met minerale wol sterk verbeterd waardoor het leefcomfort verder stijgt.
Afwerking
Prefab daken kunnen met ieder gewenst plaatmateriaal prefab worden afgewerkt. Eventuele dakvensters kunnen al in de fabriek worden gemonteerd. Dit scheelt veel werk ter plaatse en doordat er bij het produceren van het dak in fabriekshallen uitsluitend vakmensen werken, is de eindkwaliteit zeer hoog.
Komt er bij de renovatie een dakkapel op het dak dan kan deze eveneens volledig prefab in de fabriek worden gemaakt. In het dak worden de sparingen al gemaakt zodat op de bouwplaats de prefab dakkapel zonder moeite in zeer korte tijd geplaatst kan worden. Omdat alles fabrieksmatig is voorbereid, zijn alle aansluitdetails op elkaar afgestemd en is het eindresultaat een perfect sluitend dak en dakkapel, met een zeer hoge thermische- en akoestische isolatiewaarde. Door de panlatten op de goede afstand te plaatsen kunnen de dakpannen opnieuw gebruikt worden indien gewenst.
Het overwegen van een prefab dakconstructie is ook bij renovatie zeker de moeite waard.
Kijk voor meer informatie op www.dakeninfo.nl
Op welke manieren kan hout worden toegepast in renovatieprojecten? Hoe kan hout worden behouden en worden onderhouden? De NBvT (Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten) geeft tips in elk nummer van RenovatieTotaal.