Renovatie is duurzamer dan sloop/nieuwbouw.

Dat hergebruik duurzamer is dan weggooien behoeft meestal geen uitleg. Behalve in de bouwsector, waarin de enorme berg bouw- en sloopafval nog steeds min of meer normaal wordt gevonden.

Dat heeft meerdere oorzaken.

Kort geleden kwam ik weer een architect tegen die mij met grote overtuiging ‘als vakman’ verzekerde dat nieuwbouw altijd beter en goedkoper is. Op mijn vraag op hoeveel renovatieprojecten hij die mening baseerde was het antwoord ‘geen enkele, ik beschouw renovatie als minderwaardig’. Tsja, was hij maar de enige. Bij discussies over sloopplannen kom ik telkens weer architecten, aannemers, ontwikkelaars en gemeenten tegen die het zelfde zeggen maar meestal zelf geen ervaring met renovatie hebben omdat ze het ‘te lastig’, ‘te riskant’, ‘te weinig sexy’, ‘te duur lapmiddel’, ‘geen echte oplossing’ of ‘ongeschikt voor onze doelgroep’ vinden. Vaak spelen daar verborgen agenda’s bij mee, zoals de grondexploitatie bij gemeenten en woning­corporaties. Maar heel vaak is het simpelweg onkunde en gemakzucht.

Toch is er inmiddels een aardig stapeltje onderzoek waaruit blijkt dat levensduurverlenging door renovatie en transformatie vrijwel altijd de duurzaamste keus is. Dat betreft in de eerste plaats fysieke duurzaamheid, vooral materiaalgebruik, waarop levensduurverlenging – ook in vergelijking met sloop met veel recycling – veel beter scoort. Maar ook wat energiegebruik betreft hoeft renovatie zeker niet onder te doen voor nieuwbouw en wat ruimtegebruik betreft scoort sloop meestal slecht.

Ook op sociale en economische duurzaamheid scoort renovatie beter. De economische levensduur houdt verband met de mate waarin mensen van een gebouw houden.

Daarin zijn gebouwen net als relaties: zonder liefde houden ze geen stand. En dat, dames en heren projectontwikkelaars, zou wel eens de belangrijkste oorzaak van al die sloopplannen van u kunnen zijn!

 

André Thomsen

 

In elk nummer van RenovatieTotaal geeft prof. ing. André Thomsen zijn mening over een aspect van ‘de renovatiewereld’. André Thomsen is als emeritus hoogleraar Woningverbetering en Woningbeheer verbonden aan het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft en onder meer voormalig voorzitter jury Nationale Renovatie Prijs, thans Gulden Feniks.