Symposium Restaureren met kwaliteit

Op woensdag 8 oktober vindt in de Jacobikerk in Utrecht het jaarlijkse instandhoudingssymposium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed plaats. Dit lustrumjaar – het vijftiende symposium in de reeks – gaat het over de kwaliteit van het restaureren. 

Kwaliteit loopt als een rode draad door alles wat we doen binnen de monumentensector. Om deze te stimuleren heeft de Rijksdienst een programma Restauratiekwaliteit opgezet, onder leiding van Michiel van Hunen. Iedere eigenaar van een oud gebouw, iedere aannemer en iedere monumentenzorger staat bij elke klus voor de uitdaging om optimaal gebruik te maken van wat de sector te bieden heeft. Gelukkig is dat heel wat. Maar hoe krijg je dat op het juiste moment op de juiste plaats? En tegen een eerlijke prijs? Het symposium Restaureren met kwaliteit gaat over deze vragen. Maar liefst dertig deskundigen gaan met de deelnemers in gesprek over de manieren waarop de kwaliteit van de uitvoering hoog gehouden kan worden.
De dag begint om 9.15 uur met de ontvangst en om 9.45 met het openingswoord door dagvoorzitters Jan van ’t Hof, hoofd Instandhouding bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en Isja Finaly, hoofd Instandhouding bij Vereniging Hendrick de Keyser. Om 16.15 wordt het slotwoord gesproken. Deelname kost € 175 per persoon. Meer informatie: Marbles, Carla Jansen: in**@************ts.nl en op 
www.cultureelerfgoed.nl voor een uitgebreide omschrijving van lezingen en sprekers.

Plan Gasthuishofje in Doesburg.
Het plan om het eeuwenoude Gasthuishofje in Doesburg ingrijpend onder handen te nemen, mag doorgaan van B en W. Daarin worden onder meer zes zogenoemde provenierswoningen gesloopt. De bewoners zien niets in de plannen.

Volgens het ontwerp worden de in verval geraakte provenierswoningen gesloopt om plaats te maken voor een nieuw woongebouw. Volgens eigenaar Gestichten van Weldadigheid volstrekt niet meer voldoen aan de hedendaagse eisen van wooncomfort en verantwoord energiegebruik. Op de plaats van de karakteristieke huisjes komt volgens het nieuwe plan een woongebouw met meer bouwlagen waarin ruimte is voor acht appartementen én een ondergrondse parkeergarage. Ook het gebouw aan de zuidkant van het hofje wordt onder handen genomen. Dat wordt lager gemaakt en verbouwd tot nog eens twee woningen.
Een Proveniershuis was een wooncomplex waar bewoners zich voor een eenmalig bedrag inkochten en vervolgens levenslang 'gratis' kost en inwoning genoten. In diverse steden in Nederland bestonden dergelijke proveniershuizen, zoals in Amersfoort, Amsterdam, Edam, Haarlem, Hoorn én Doesburg.
De bewoners van het comp0lex zien niets in de nieuwbouwplannen. Volgens hen is het een ernstige aantasting van de huidige open en groene ruimte ofwel ‘een groene oase van rust te midden van de hectiek van de binnenstad’. Ze hebben de gemeente gevraagd om de wijziging van het bestemmingsplan te herzien.