Bijzondere vondst aan de Oude Delft

Artikel delen

In de Delftse binnenstad, achter de gevel van een rijksmonument aan de Oude Delft  zijn op de houten plafondbalken bijzondere schilderingen aangetroffen: te midden van vele krullen en bladeren is een jachttafereel afgebeeld.
 
Interieurschilderingen met dit thema zijn uiterst zeldzaam. Al eerder zijn geschilderde ‘lange jachten’ op een balklaag aangetroffen, onder meer in Amsterdam, Den Bosch en Leeuwarden. Wat de Delftse ‘lange jacht’ zo uniek maakt, is de artistieke kwaliteit en de gaafheid: deze steekt met kop en schouders boven alle andere uit. Bouwhistorisch onderzoek had al eerder aangetoond dat achter deze voorgevel uit 1850 een schat verborgen zit. Dit pand blijkt nog diverse elementen uit de bouwtijd, 1544, te bevatten. Aanvankelijk was het waarschijnlijk een pakhuis van een nabij gelegen brouwerij. Omstreeks 1575 is het pand tot woning verbouwd, een functie die dit eeuwenoude pand nog altijd heeft. De datering van deze schilderingen sluit geheel aan op de resultaten van het eerder uitgevoerde bouw- en interieurhistorische onderzoek. Deze vondst toont opnieuw het grote belang en meerwaarde aan van dergelijke onderzoeken aan monumentale woonhuizen, van de samenwerking tussen de verschillende onderzoeksdisciplines, én van gemeente en rijk.