Project in beeld

Artikel delen

Airco’s in Eindhovens kantoor zorgen voor meer comfort én gasloos pand

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm, en dat was niet goed op te lossen met alleen goede ventilatie. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en koelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek die airconditioning van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette-units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Auteur: Harmen Weijer. Foto’s: Groupe Atlantic.

Het moderne pand van Coolen Schilderwerken.

Het moderne pand van Coolen Schilderwerken is voor het schildersbedrijf een mooi bedrijfsgebouw, ideaal voor hun schilderprojecten. Het enige waar het aan schortte, was een fijn binnenklimaat voor de kantoren, want dat kon wel beter.

Het moderne pand van Coolen Schilderwerken is voor het schildersbedrijf een mooi bedrijfsgebouw, een ideaal voor hun schilderprojecten. Het enige waar het aan schortte, was een fijn binnenklimaat voor de kantoren, want dat kon wel beter. Pim Raaijmakers van het gelijknamige klimaattechnische bedrijf: “Twee jaar geleden ben ik met Coolen in contact gekomen en zijn we begonnen met het klimatiseren van de kleinere kantoren rondom de centrale kantoortuin. Die hebben we stapsgewijs voorzien van airco-units. Toen ik daar afgelopen jaar voor onderhoud kwam, werd de wens geuit om de kantoortuin nu ook aan te pakken.”

Kantoortuin ook comfortabel maken

In de grotere kantoortuin was het minder gemakkelijk de temperatuur op orde te houden, legt Raaijmakers uit. “In de winterperiode was het te koud en in de zomer bloedheet, want er was eigenlijk niets geregeld. Dus ben ik met een voorstel gekomen om in de kantoortuin 2 grote cassette-units te monteren.”

Ook in de kantine was behoefte aan dergelijke units. “Die zijn afgelopen mei geïnstalleerd. Met de oplossing die we geboden hebben, heeft Coolen de mogelijkheid om de warmte en de koeling in alle kantoorruimtes, vergader- en spreekkamers, kantoortuin en kantine afzonderlijk van elkaar te regelen.”
Zou een warmtepomp niet een betere oplossing zijn voor dit pand? Raaijmakers: “Daarvoor was dit pand niet geschikt, dan zou er ook vloerverwarming moeten komen of radiatoren die met lage temperaturen kunnen verwarmen. Daarbij heeft airconditioning als voordeel dat je de luchtvochtigheid kan reguleren. Met deze zonnepanelen en de airco-units kunnen ze van het gas af.”

Op het dak heeft installateur Pim Raaijmakers de buitenunits mooi kunnen wegwerken achter de hoge dakrand.

Op het dak heeft installateur Pim Raaijmakers de buitenunits mooi kunnen wegwerken achter de hoge dakrand.

Trend

Het installeren van airco’s als oplossing om te verkoelen en te verwarmen zonder gas is een trend die Raaijmakers de afgelopen jaren steeds vaker ziet plaatsvinden. “Dat geldt voor in zowel kantoren als woningen, en niet alleen in bestaande woningen maar ook in relatief nieuwe woningen. Die huizen zijn zo goed geïsoleerd, dat de warmte in de zomer niet makkelijk uit huis gaat, ondanks allerlei vormen van ventilatie. Dan zijn airco’s die ook kunnen verwarmen, een slimme uitkomst.”

In het Eindhovense pand van Coolen heeft Raaijmakers op de begane grond in alle 9 verschillende kantoorruimtes een 60 bij 60 cm cassette-airco unit van Fujitsu geplaatst. “Op de tweede verdieping hebben we in de spreekkamer twee casette-units van eveneens 60 bij 60 gemonteerd. En ook in twee kantoorruimtes hebben we dergelijke units geplaatst. Dus dat zijn in totaal 13 van deze 60 bij 60 units, uitgevoerd met multisplit buitenunits. In de kantoortuin op de begane grond hebben we twee grote units van 90 bij 90 geplaatst met een vermogen van elk 14 kW. In de kantine hebben we een 8 kW- casette-unit opgehangen aan het plafond. Die zijn allemaal uitgevoerd met een single split buitenunit.”

Deze casette-units hebben individueel regelbare uitblaasopeningen, waardoor een 360° uitblaaspatroon ontstaat. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de temperatuur en luchtstroom over de volledige ruimte, waardoor het comfort optimaal is.

De plafondunits in de kantoortuin en de kantine zijn in zwart uitgevoerd, waardoor ze tegen het hoge, donkere plafond mooi wegvallen.

De plafondunits in de kantoortuin en de kantine zijn in zwart uitgevoerd, waardoor ze tegen het hoge, donkere plafond mooi wegvallen.

Zwart uitgevoerd

De plafondunits in de kantoortuin en de kantine zijn in zwart uitgevoerd, waardoor ze tegen het hoge, donkere plafond mooi wegvallen. Deze zomer al kunnen de medewerkers van Coolen Schilderwerken profiteren van het koelcomfort, terwijl de stroomrekening niet drastisch zal oplopen dankzij het met zonnepanelen vol liggende dak. Coolen is klaar voor de toekomst.

Meer informatie: www.fujitsuclimate.nl

RenovatieTotaal