Nog meer woningcorporties stappen over op biobased isoleren

De Midden-Brabantse woningcorporaties Tiwos, Casade en Leystromen gaan biobased isolatiematerialen vaker toepassen bij onderhoud en nieuwbouw. De corporaties ondertekenden deze zomer een commitmentverklaring die deze ambitie vastlegt. Eerder committeerden zich al 28 Brabantse corporaties, wat het totaal op 31 Brabantse corporaties brengt: uniek in Nederland.

Biobased geisoleerde wanden

De woningcorporaties willen de impact op het milieu van bouwmaterialen flink verlagen door over te stappen op biobased isolatiematerialen. Dat zijn materialen die gemaakt zijn van planten zoals graanstro, vlas of hennep, veelal van de eigen Brabantse bodem. De toepassing van biobased isolatiemateriaal in daken en muren wordt stapsgewijs uitgebreid in de jaren die volgen. Dit gebeurt bij zowel onderhoud als nieuwbouw in de periode 2024-2028.

Samenwerking in de regio

De inzet is om zoveel mogelijk plantaardig materiaal van de Brabantse boeren toe te passen als isolatiemateriaal. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld het inblazen van stro of het toepassen van kalkhennep of hennep-isolatiewol. In Midden-Brabant bieden Midpoint Brabant, Rabobank en Building Balance hulp bij het opzetten van de ‘van land tot pand’ ketens.

Bijdragen aan de oplossing

Honderdduizenden woningen, van woningcorporaties en van particulieren, moeten geïsoleerd worden de komende jaren. De noodzaak is dus groot om de impact van de bouwsector op het milieu te verlagen, stellen de corporaties. De meest duurzame manier, is om over te stappen op biobased bouwmaterialen. Planten slaan CO2 op in de groeifase en door ze als isolatiemateriaal te gebruiken blijft die CO2 langdurig gevangen in het materiaal. Op die manier kan de bouwsector in plaats van onderdeel van het probleem te zijn, bijdragen aan de oplossing voor milieuvervuiling. En tegelijkertijd perspectief bieden aan agrariërs, die de lokale teelt van de gewassen voor biobased materialen verzorgen.

Prettiger wonen met biobased isolatie

“Het gebruik van hernieuwbare of circulaire materialen is niet alleen goed voor het beperken van grondstoffenverbruik of uitstoot. De materialen houden het huis niet alleen warm in de winter maar zorgen er ook voor dat zomers de warmte langer buiten blijft dan bij traditionele materialen. Daarnaast zorgt de juiste toepassing en de eigenschappen van biobased materialen ervoor dat het huis ‘kan ademen’. Zo wordt de hoeveelheid vocht en de luchtkwaliteit binnenshuis beter”, aldus de deelnemende woningcorporaties.

Bron: Tiwos