Renovatie Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo)

Artikel delen


Het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in de Rotterdamse haven is gerenoveerd. De wens vanuit Havenbedrijf Rotterdam was om het pand, dat wordt onderverhuurd aan ICDuBo, toekomstbestendig te maken, het liefst zo duurzaam mogelijk. Voor de renovatie zijn dan ook veel milieuverantwoorde materialen toegepast.
 
Het honderd jaar oude pand moest zo duurzaam mogelijk worden gemaakt. De keuze viel daarbij onder meer op 600 vierkante meter vloerelementen van Fermacell uit Wijchen. Aart van der Wilt, kennismanager duurzaam bouwen van het ICDuBo: ‘Wij zien Fermacell als producent van duurzame vloer- en wandelementen. De gipsvezel vloerelementen bestaan uit natuurlijk, recyclebaar materiaal en zijn dus een duurzaam ecologisch verantwoord product. In onze expositieruimte tonen we bovendien de Greenline gipsvezelplaten van Fermacell als onderdeel van een frisse school.’ De gipsvezel vloerelementen zijn volgens Van der Wilt een duurzaam product. Het gips, een natuurlijk mineraal, en de papiervezels worden gewonnen uit gerecycled afvalmateriaal. De vloerelementen vormen in combinatie met minerale wol een laag van 30 millimeter bovenop de vloerverwarming. Andere verantwoorde materialen in het vernieuwde ICDuBo zijn bijvoorbeeld Accoya hout, verduurzaamd zachthout, en bamboe voor de traptreden.
Het ICDuBo is een onafhankelijk kenniscentrum, dat voor de gehele bouwkolom duurzame oplossingen inzichtelijk maakt. Het centrum is nu al dagelijks toegankelijk. De feestelijke heropening is begin 2015.