Onderwijsgebouw Eindhoven is duurzaamste

Artikel delen

Het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven zal na de renovatie het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld zijn. Hoewel het aantal gebruikers verdubbelt, gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag.
 
‘Een stoer universiteitsgebouw met hightech uitstraling’, volgens architectenbureau Team V over het toekomstige hoofdgebouw van de Eindhovense universiteit. De architect maakte bij de renovatie optimaal gebruik van de materialen van het bestaande gebouw, dat in de jaren ‘60 is gebouwd.
Het hoofdgebouw, dat na de renovatie de naam Atlast krijgt, wordt bovendien super energiezuinig: de CO2-uitstoot van het gebouw gaat met zo’n 80 procent omlaag. Het ontwerp van het gebouw krijgt zelfs de hoogste BREEAM-score ooit voor dit type gebouwen (93,86). Hiervoor wordt onder meer de gasaansluiting verwijderd en wordt alle benodigde verwarming en koeling uit het campusbrede WKO-systeem van de TU/e gehaald. Dit is een van de grootste systemen in Europa. Zonnepanelen gaan zorgen voor het grootste deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw; ze leveren circa 500 megawattuur per jaar. Het hele gebouw wordt bovendien voorzien van slimme en zuinige Ledverlichting, de instellingen kunnen door gebruikers via een app worden aangepast.
Ook bijzonder is de ‘nachtspoeling’ van het gebouw: in zomernachten schuiven etalagehoge ramen naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren.

Het ontwerp voor de renovatie komt van Total Engineer Team RSVP (Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz).