Bijlmerbajes te koop

Artikel delen

Het Rijksvastgoedbedrijf is gestart met de verkoop van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. De koper kan van het terrein (7,5 hectare) een nieuwe stadswijk maken. Er is ruimte voor 135.000 m2 vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen zal bestaan.
 
Te denken valt aan zo’n duizend woningen. Bij verkoop moet het terrein op zijn minst 60 miljoen euro opleveren. Daarnaast is ook de kwaliteit van het plan van de koper voor de nieuwe wijk belangrijk. Op 1 juli 2016 sloot de Bijlmerbajes (officieel: Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel) definitief als gevangenis en huis van bewaring. Vanaf 1 augustus 2016 tot en met 31 december 2017 maakt COA tijdelijk gebruik van de Bijlmerbajes voor de opvang van asielzoekers. De gemeente Amsterdam heeft een nota van uitgangspunten vastgesteld over de toekomst van het gebied.

De verkoopprocedure voor de Bijlmerbajes eindigt op 15 september 2017. Het Rijksvastgoedbedrijf biedt in de verkoopprocedure het gehele terrein inclusief alle gebouwen in één keer te koop aan bij (combinaties van) marktpartijen. De verkoop zal plaatsvinden volgens de procedure van een Openbare inschrijving met voorselectie. Het Rijk (vertegenwoordigd door het Rijksvastgoedbedrijf) zal het complex uiterlijk op 1 maart 2018 overdragen aan de koper. De exacte verkoopprocedure is uitgewerkt in het Biedboek. Dit is te bestellen voor € 75,-. (zie: website Rijksvastgoedbedrijf).