Schuine zolderdaken snel en fraai geïsoleerd

Artikel delen

Woningen met ongeïsoleerde zolders komen steeds minder voor in Nederland. Temeer omdat de vroegere bergzolders steeds vaker als extra slaap- of hobbyruimte worden benut. Woningcorporatie Groenwest besloot bij het groot onderhoud van 77 woningen in De Meern behalve de spouwmuren en vloeren, ook de zolderdaken te laten isoleren. In dit project werd gekozen voor de PG Roofing panelen van Faay Vianen, die compleet afgewerkt zijn voor een snel én fraai resultaat.

Het isoleren van de woningen in De Meern is vooral het gevolg van wensen van de bewoners om iets aan de hoge woonlasten te doen. Een hoog energieverbruik leidt immers tot een hoge energierekening. Groenwest besloot onder meer de nagenoeg ongeïsoleerde zolders aan te pakken. De zolderruimtes waren tot de aanpak alleen voorzien van zachtboardplafonds, die ook nog eens een brandgevaarlijke situatie opleverden.
Voor de verbetering van de zolders gold dat een hoge isolatiewaarde gewenst was en dat het aanbrengen van de isolatie ook voor een beter binnenklimaat zou zorgen.  Om weinig onderhoud in de toekomst te geven, ging de voorkeur uit naar compleet afgewerkte plafondplaten. De woningcorporatie besloot bovendien de zolderruimte te voorzien van een dakraam, in verband met de lichttoetreding.

Afgewerkte plafondpanelen

De laatste jaren zijn er nogal wat systemen op de markt gekomen om schuine daken van binnenuit te isoleren. Ook kant-en-klare pakketten waarmee huiseigenaren zelf aan de slag kunnen. De PG Roofing zolderisolatie van Faay is één van die mogelijkheden. Voor dit systeem werd in De Meern gekozen vooral vanwege de mogelijkheid compleet afgewerkte panelen aan te kunnen brengen. Dat wil zeggen: de panelen zijn rondom afgewerkt met vinyl en hebben dus bij de onderlinge aansluiting alleen kleine facetnaden. Andere systemen zijn vaak wel afgewerkt, maar hebben op de naden nog ‘ontsierende’ extra houten aftimmerlatten of kunststof strips. Geen extra latten of strips betekent ook dat het aanbrengen van de panelen sneller uitgevoerd kan worden.

Isolatiewaarde en meer

In dit project is gekozen voor isolatiepanelen met de hoogste isolatiewaarde, namelijk de PG90 Roofing, met een dikte van 90 mm en een Rc-waarde van 3,97 m2K/W (inclusief verlies door gordingen). Er zijn ook Roofing panelen verkrijgbaar met diktes van 60 en 70 mm met lagere Rc-waardes.
De panelen zijn (standaard) 600 mm breed en worden van gording tot gording geplaatst, wat dus op elke 600 mm een verticale facetnaad oplevert. De verkrijgbare standaardlengtes zijn 1300 en 1500 mm. Omdat de gordingafstand hier 1200 mm bedroeg, moesten de panelen op de bouwplaats op maat worden gemaakt. Met de samenstelling van de panelen van PIR isolatie en gipsplaten, met geïntegreerde folie, was dit op maat zagen geen probleem. In principe levert Faay de standaard afmetingen voor projecten, maar voor grotere projecten is het ook mogelijk te prefabriceren op klantspecifieke wensen en de panelen op maat te produceren en te leveren.
De panelen werden met een spouw van 20 mm tegen het houten dakbeschot bevestigd. Omdat de platen relatief licht van gewicht zijn, is de verwerking eenvoudig.  
Aannemer Rutges vernieuwt voerde het groot onderhoud uit. Het logistieke deel was efficiënt georganiseerd: de materialen werden twee maal per week – Just in Time – geleverd, wat veel opslag en beschadigingen van de plafondpanelen voorkwam. In totaal werd in dit project 3000 m2 PG Roofing geleverd en verwerkt.

Meer informatie: Faay Vianen, www.faay.nl