Ophoging galerijen voor betere toegankelijkheid woningen

Artikel delen

‘Hoger op de Heerlerbaan’. Onder dit motto maakte Stichting Weller Wonen een renovatieplan voor de bijna 600 woningen in vier hoogbouwflats in Heerlen. In het plan stond niet alleen isolatieverbetering van de woningen, maar ook – letterlijk – de verhoging van galerijvloeren en balkons om de woningen beter toegankelijk te maken voor ouderen. Voor die verhoging werd gekozen voor een systeem van PAM Galerij en balkonverhoging b.v. uit Almelo. Het Hout Composiet Systeem voldeed het beste aan de wensen van de wooncorporatie én van de bewoners.
 
Met ‘Hoger op de Heerlerbaan’ wordt vooral bedoeld dat de bewoners er na de renovatie flink op vooruit gaan. De vier flats met 12 woonlagen waren echt aan een renovatie toe. De gevels werden aangepakt (zie RenovatieTotaal 6 van oktober 2016, over de toepassing van de prefab Trespa voorzetgevels) en ook de verbetering van de toegankelijkheid van de woningen stond hoog op de verlanglijst van Stichting Weller Wonen.
De oude galerijwoningen kampten met een aantal problemen. Behalve de hoge opstap van 120 tot 150 mm, bleven er plassen staan op de vloeren. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties doordat er vuil achterblijft, en – in de winter – water dat bevriest.
 
Eisen en wensen nieuwe ophoging
Voor een systeem dat de galerijen zou ophogen, had Weller een aantal wensen, vertelt Fred van Etten, projectleider (via Metafoor, Almere) bij Weller: ‘Omdat er veel ouderen in de flats wonen, gaat het vooral om de verbetering van de toegankelijkheid. Bovendien moesten de ophoogvloeren stroef zijn en de goedkeuring van de brandweer hebben. Ook een fraai uiterlijk was belangrijk en uiteraard moest het systeem binnen het budget passen.’
Voor de galerijen gold 110 mm voor de ophoging en voor de balkonvloeren 140 mm. Vooral de galerijen moesten – vanwege de vluchtwegfunctie – voldoen aan alle eisen op het gebied van brand, rook en stroefheid.
‘Weller heeft samen met hoofdaannemer Smeets een aantal ophoogsystemen onderzocht’, vertelt Jan Luttikhuis, directeur PAM Galerij- en Balkonverhogingen b.v.. ‘Er zijn proeven geweest met bijvoorbeeld een keramisch product, maar ook met een kunststofvezel product. Deze producten voldeden echter niet aan de wensen en de voorstellingen van Weller en de architect. Een proef met het Hout Composiet Systeem, ofwel één van de PAM Systemen, viel meteen in de smaak.’
 
Keuze ophoogsysteem
Hoewel PAM Galerij en balkonverhoging meerdere soorten ophoogsystemen kan leveren, is hier – samen met Weller, de architect en Smeets Bouwbedrijf – gekozen voor het Hout Composiet Systeem. Dit systeem bestaat uit een onderconstructie van aluminium profielen met bijpassende hulpstukken voor onderlinge koppelingen én houtcomposiet planken van 170 mm breed.
Luttikhuis: ‘Soms heeft die keuze te maken met de technische mogelijkheden, soms met de aard van het gebruik (type bewoner) en soms ook met de wensen van opdrachtgever en/of architect. PAM is echter altijd van mening dat een ophoogvloer als systeem goed moet zijn, ofwel getest op stroefheid, brandvoortplanting en rookontwikkeling. Verder is het in de ogen van PAM noodzakelijk dat een systeem snel en goed gemonteerd moet kunnen worden om de bewoners zo min mogelijk overlast te bezorgen. Het PAM Hout Composiet Systeem voldoet hieraan.’
 
Aluminium en houtcomposiet
Vóór het aanbrengen van het ophoogsysteem zijn de betonvloeren voorzien van een epdm-laag. Dit heeft niet alleen met de waterdichtheid te maken, maar is  – volgens Van Etten: ‘ook bedoeld om toekomstig onderhoud te minimaliseren. Vooral de dilatatievoegen vergden toch regelmatig onderhoud.’
Op de epdm-laag is de onderconstructie aangebracht met in hoogte verstelbare steunen. Deze steunen waren in dit project – vanwege het grote aantal – al vooraf op de juiste hoogte ingesteld. Ook de houtcomposietplanken zijn voor 98 procent vooraf op maat gemaakt; in principe hoefde alleen het laatste sluitstuk ter plaatse op maat gemaakt te worden. Al die prefab aangeleverde onderdelen zorgden ook voor een snelle uitvoering (circa 25 m2 per dag met 2 mensen) én dus minimaal overlast voor de bewoners. De planken worden met klemmen en rubberschijven op de steunen bevestigd, wat zorgt voor de nodige geluiddemping.
De planken liggen op afschot en tussen de planken is circa 3 mm ruimte zodat een goede waterafvoer gegarandeerd is. Het systeem is bovendien licht van gewicht: circa 17 kg/m2.
 
Meer informatie: PAM Galerij en balkonverhoging b.v., www.pamalmelo.nl