Recyclen dakpannen draagt bij aan circulair renoveren

Artikel delen

De renovatie van 17 woningen onder andere aan de Jan van Houtemlaan in Ugchelen (Apeldoorn) is nét klaar. Daarbij zijn de oude beton dakpannen vervangen door nieuwe pannen. Aannemer Draisma uit Apeldoorn streeft duurzaam bouwen na en kon door het recyclen van de pannen bijdragen aan de circulaire economie.
 
De nieuwe dakpannen zijn ingekocht bij Raab Karcher Bouwstoffen in Apeldoorn, die als groep voorop loopt met Greenworks. Duurzaam bouwen is daarbij de spil en daarom wordt altijd gezocht naar toegevoegde waarde, samen met haar kernleveranciers. Nelskamp dakpannen werd benadert om hierin mee te denken en aangezien zij een positieve ervaring hebben opgedaan met de renovatie van 174 woningen in Hengelo (O) werd het mogelijk ook nu, met zorg voor materiaal en milieu te renoveren. Harold Kock van Nelskamp sluit zich aan bij de uitspraak voor C2C: ‘Afval bestaat niet, maar dient als grondstof voor nieuwe producten.’
Mark Hofman van Twee R Recycling uit Hengelo uitte eerder de doelstelling om op zoek te zijn naar grindvervangers. Dakpannen kunnen hier uitkomst bieden; deze zijn tot zeer fijne deeltjes te vermalen die in diverse nieuwe producten kunnen worden gebruikt. Grovere delen komen als stortbeton terug in betonconstructies, betongranulaat 4/8 gaat naar de betonwarenindustrie en de kleinste fractie 0/4 wordt in de stelspecie gebruikt. Door zijn enthousiaste medewerking tracht Nelskamp ook andere partijen aan te zetten om de circulaire economie te stimuleren.
 
Betaalbaar recyclen
Paul Meulman van Raab Karcher Bouwstoffen gaf in een gesprek met Richard Immink van aannemer Draisma aan dat er mogelijkheden zijn voor hergebruik bij de renovatie van de 17 woningen. Dit was geen voorwaarde van de Woningstichting  De Goede Woning, maar voor Draisma staat milieuverantwoord ondernemen hoog op de agenda. Om recyclen betaalbaar en milieuverantwoord te houden mogen de vrachtwegen niet te lang zijn en daarom is Attero uit Twello gevraagd om medewerking. Robert Naaijer: ‘Schoon betonpuin kan bij ons tegen een gereduceerd tarief worden gestort. Het gebroken materiaal, al naar gelang de behoefte, wordt afgenomen door betonproducenten en daarnaast verwerkt in eigen producten van Attero. Verder kijkt het bedrijf naar innovatieve recycling ten behoeve van een gesloten keten en een verdergaande CO2-reductie.’