SHR lanceert www.warmteweerstand.nl

Artikel delen

Steeds strenger wordende eisen op het gebied van energiebesparende maatregelen vragen om een eenvoudige doeltreffende benadering. Met dit in het achterhoofd heeft SHR een online berekeningsprogramma ontwikkeld voor het berekenen van de warmte-doorgangscoëfficiënt van houten kozijnen (Uw).
 
Met behulp van de forfaitaire waarde voor kozijnen (Uw = 2,4 W/m2K) in combinatie met HR++ glas (Uw = 1,1 W/m2K) en een afstandhouder met een ψ-waarde van 0,06 W/mK wordt eenvoudig voldaan aan de eis uit het bouwbesluit: Uw ≤ 1,65 W/m2K.
De forfaitaire waarde voor de Uw-waarde van kozijnen is echter zeer ruim. Met behulp van de rekenmethode in NEN-EN-ISO 10077-1 zijn eenvoudig betere uitkomsten te bepalen. Het door SHR ontwikkelde online rekenprogramma maakt dat met een klik op de knop mogelijk. Hierbij zijn de volgende variabelen nodig: afmeting kozijnhout, afmeting raamhout, warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas (Ug) in W/m2K, de lineaire warmteverliescoëfficiënt (Ψg) als gevolg van de gecombineerde effecten van beglazing, afstandhouder en kozijn in W/m1K, én de houtsoort t.b.v. de warmtegeleidingscoëfficiënt (λf) volgens SKH-publicatie 99-05 en SKH-publicatie 13-02.
Met een druk op de knop berekent het programma eenvoudig de uiteindelijke Uw-waarde volgens NEN 1068. Vervolgens wordt de uitkomst gecontroleerd met de hiervoor vermelde eis uit het Bouwbesluit. Met het verschil kunt u kosten besparen op andere energiebesparende maatregelen als zonnepanelen en warmtepompen. Voor nog lagere uitkomsten is het daarnaast mogelijk om gedetailleerde berekeningen uit te voeren met behulp van een eindige elementenberekening. Met een computerprogramma worden nauwkeurig de warmtestromen doorgerekend. SHR kan u hiermee van dienst zijn. Projectspecifieke berekeningen of aanvullend advies is ook mogelijk. Meer informatie: www.shr.nl of www.warmteweerstand.nl.