Amerikaanse ambassade rijksmonument

Artikel delen

De Amerikaanse ambassade in Den Haag is begin dit jaar rijksmonument geworden. Cees van ’t Veen, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, heeft hiervoor namens de minister van OCW, de officiële bescheiden en het bijbehorende monumentenbord overhandigd aan de Chargé d’ Affaires van de ambassade, Shawn Crowley.
 
In 1956 werd begonnen met de bouw aan de Lange Voorhout en in 1959 was het gebouw van de bekende Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer gereed. Het is een krachtig en – niet zo gek voor een ambassade tegenwoordig – wat gesloten gebouw. Kenmerkend is het patroon van de trapeziumvormige vensters en de entreepartijen met dubbelhoge portieken en teakhouten puien met grote glasvlakken.
De architectuur van de Wederopbouwperiode is lange tijd veronachtzaamd en was het stiefkind van onze architectuurgeschiedenis, maar gelukkig is dat tij gekeerd. In opdracht van Minister Jet Bussemaker heeft de Rijksdienst in 2013 uit miljoenen bouwwerken een zorgvuldige selectie gemaakt van uiteindelijk 189 toppers; mijlpalen en toonbeelden van deze periode.