Gebouwschil in Accoya hout: genieten én verdienen

Artikel delen

Levensduur van vele decennia en weinig onderhoud nodig

Bert Kattenbroek en Willem-Jan Bluyssen van ACCSYS Group, leverancier van Accoya® hout en Tricoya® plaatmateriaal voor woning- en utiliteitsbouw, dagen opdrachtgevers en architecten uit om niet één, twee, drie een materiaal te kiezen voor de gevel, maar zich te verdiepen in materialen en te kijken naar aspecten als levensduur en onderhoud. Juist omdat met name in levensduur en onderhoud grote kansen liggen voor kozijnen, gevelbekleding, gootconstructies en ander timmerwerk aan en rond de woning of utiliteitsgebouw. “Met de garantie dat het Accoya hout de eerste 50 jaar rotvrij is en verwachte levensduur van enkele decennia langer, doe je een verstandige investering voor langere tijd. En in de wetenschap dat het hout slechts om de pakweg 13 jaar geverfd hoeft te worden. Zo sparen woningcorporaties veel geld uit gedurende de levensduur van hun houten gevelproducten. Na pakweg zeven jaar, als zodoende de eerste schilderbeurt niet nodig is, is het omslagpunt voor de extra investering vaak al terugverdiend,” stelt Technisch Sales Manager Bert Kattenbroek.
 
Er is geen enkele discussie over de esthetische kwaliteiten van hout in de buitenschil van woningen en gebouwen. Sterker, architecten weten zo een warme, sfeervolle en eigentijdse uitstraling te creëren met bijvoorbeeld een open houten gevelbekleding. Er is soms wel discussie over levensduur en onderhoud, waaronder regelmatig schilderwerk. Bert Kattenbroek: “Dit is nu juist waarom Accoya® hout zo interessant is. Het is een snelgroeiende naaldhoutsoort (Pinus Radiata) die door ons gepatenteerde houtmodificatieproces een levensduur van minimaal 50 jaar voor buitentoepassingen en 25 jaar voor water/grond toepassingen krijgt. Dat zijn de garantiewaarden, maar in de praktijk is 80 jaar levensduur buiten en 60 jaar water/grond al bewezen in wetenschappelijke situaties, want de verduurzamingstechniek stamt uit de jaren ’20 van de vorige eeuw en alle houtprofessoren kennen de succesvolle houttechnologie. Die komt in het kort neer op acetylatie, een modificatie-techniek met behulp van azijnzuur. Deze modificatie vormt de zogenaamde hydroxil-groepen om tot acetyl-groepen. Hierdoor kan het hout geen vocht meer opnemen in de celwanden en kunnen schimmels het niet meer verteren. Acetyl zit van nature al in hout en tijdens de modificatie wordt dit percentage verhoogd. Dit resulteert in een houtsoort die door en door zeer vormstabiel, rotbestendig en gifvrij is.”
Willem-Jan Bluyssen vult aan: “Alle toegepaste stoffen in het modificatieproces zijn houteigen. Niks onnatuurlijks of giftig. In de Cradle to Cradle certificatie is zowel het product Accoya® hout als het totale productieproces beoordeeld, inclusief de herkomst van het gebruikte hout, energiegebruik, watermanagement en afvalbeheer. De beoordeling heeft tot de prestigieuze Goud certificering geleid. Als enig bouwmateriaal in Nederland. Kozijnen-ramen-deuren en andere producten voor de woning- en gebouwschil vervaardigd van Accoya vallen in duurzaamheidsklasse 1. Hoe duurzaam wil je het hebben?”

Duurzaam
Duurzaamheid is absoluut een belangrijk uitgangspunt bij renovatieprojecten, zowel in de particuliere sector als in de sociale huursector, weet Kattenbroek. “Voor een woningcorporatie of onderneming met MVO hoog in het vaandel al een eerste reden om naar toepassing van Accoya te kijken. Naar onze mening zijn de economische voordelen minstens zo sterk. Als vastgoedeigenaar of -beheerder zijn de kosten van onderhoud cruciaal gedurende een liefst zo lang mogelijke levensduur van kozijnen en ander hout in de gevel. Ja, de investeringskosten van Accoya liggen wat hoger, maar als je om de circa 13 jaar schilderwerk moet plegen in plaats van om de 7 jaar, dan heb je over een levensduur van bijvoorbeeld 60 jaar toch veel onderhoud uitgespaard. Corporaties en vastgoedeigenaren kunnen die rekensom prima maken. Wij moeten ze alleen laten zien dat die kostenbesparingen maximaal zijn als je de hele schil in Accoya hout hebt en waar nodig in Tricoya, omdat je dan geen onderhoudsfrequenties tussendoor hebt. Bovendien is het voor bewoners erg aantrekkelijk als zij grote intervallen ervaren tussen de schilderbeurten maar wel een esthetisch hoogwaardige gevel hebben. Denk alleen al aan de overlast van steigers om het huis. De Woningstichting Wageningen laat alle kozijnen-ramen-deuren in Accoya uitvoeren en de aftimmeringen van overstekken en overige beplating in Tricoya. Hierdoor valt de gehele schil in dezelfde onderhoudsfrequentie van circa 13 jaar of langer, afhankelijk van gekozen kleur. Deze corporatie gaat in de toekomst serieus besparen op onderhoudskosten, terwijl deze zeer hoogwaardige gevels heeft met een mooie uitstraling. In de nieuwbouw wordt veel voor kunststof kozijnen gekozen omdat dit richting kopers een aantrekkelijk verhaal is met weinig onderhoud. Bluyssen: “Na 30 jaar zijn deze kozijnen op en moet er opnieuw een ingrijpende verbouwing worden gedaan om nieuwe kozijnen te plaatsen. Deze kozijnen zijn dan in 30 jaar afgeschreven waarbij het ook nog eens de vraag is wat de esthetische kwaliteit is in de laatste 15 jaar.”
 
Vormvast
Accoya hout wordt sinds 2007 op commerciële basis geproduceerd. Gevels van woningen uit die tijd die met deze houtsoort zijn uitgevoerd, zien er prima uit. ‘s Werelds eerste met Accoya transparant gelakt beklede woning in Glenrothes in het Britse Fife vierde dit voorjaar het 10-jarig bestaan met minimaal onderhoud. Bluyssen: “In Nederland heeft SHR op ons verzoek woningprojecten geïnspecteerd die de afgelopen 10 jaar zijn gerealiseerd. De uitkomst is dat kozijnen die geen schilderbeurt hebben gehad er nog prima bij staan en esthetisch goed scoren. Het goede is dat het modificeren van hout, het acetyleren, nu circa 90 jaar bekend is en er over de wereld veel proeven zijn gedaan op onder andere rotbestendigheid en vormstabiliteit over lange perioden. Er zijn zoveel praktijkproeven geweest in al die jaren dat wij die niet rot-garantie en vormstabiliteit van 50 jaar op bovengrondse toepassingen kunnen afgeven. Zelfs al zouden de kozijnen niet geschilderd worden. Inmiddels zijn er diverse projecten uitgevoerd waarbij de kozijnen niet geschilderd zijn en vervolgens natuurlijk verweren. Als houtleverancier hebben we intensief contact met verffabrikanten om houtsoort en verfsystemen naadloos op elkaar af te stemmen.” Bluyssen waarschuwt wel dat men niet moet verwachten dat dit blonde hout zonder bescherming ook blond blijft. “Accoya vergrijst. Wil men dit niet, dan kan men het hout schilderen. Maar technisch hoeft het dus niet.”
 
Daarnaast is er Tricoya, een plaatmateriaal, dat nagenoeg vochtongevoelig is. “Gooi het maar in het water; het zal nauwelijks opzwellen. Dit plaatmateriaal vindt nu bijvoorbeeld zijn weg in mooie vlakke buitendeuren. Ja, wederom met een lange levensduur en onderhoudsarm. Want dat is de karakteristiek van Accoya en Tricoya. Neem de proef op de som. Het zal u aanzienlijk in vastgoedkosten schelen en de milieuprestatie van woning en gebouw sterk verbeteren.”
Informatie: www.accoya.com
 
 

Voldoende hout beschikbaar

Menigeen zit met dat beeld van die tropische bossen die worden gekapt voor landbouwgrond, beseft Technisch Sales Manager Bert Kattenbroek. “Ik kan zeggen dat Accoya hout feitelijk het tegenoverstelde laat zien. Accoya is een zeer snel groeiende houtsoort. In 30 jaar is de dikke stam van de Pinus Radiata kaprijp. Als de boom circa 8 jaar oud is, worden van geselecteerde bomen de zijtakken eraf gehaald tot een hoogte van circa 5 meter. Hierdoor groeien deze bomen tot die hoogte noestvrij verder en is het hout in relatief grote afmetingen foutvrij te verkrijgen. In Spanje, Chili en Nieuw-Zeeland liggen inmiddels grote plantages, waarbij zoveel hout onder FSC of PEFC keurmerk geproduceerd wordt, dat het de toepassingsvraag ruim overstijgt. Niemand hoeft zich zorgen te maken over grondstoffentekorten bij deze houtsoort. We leveren inmiddels vanuit onze fabriek in Arnhem naar meer dan 40 landen middels circa 60 distributeurs. In de meest fraaie en vaak ook uitdagende toepassingen wordt Accoya hout ingezet. Van Accoya lamellen tussen beglazing van het PWC kantoor in Sydney, Australië – waarbij het hout door de vormvastheid prachtig recht blijft – tot de mooiste gebouwgevel van hout met tassenmotief voor een kantoor van Louis Vuitton in Zuid-Amerika. Ook in Nederland zijn er aansprekende toepassingen zoals bij twee torenflats in Amsterdam en woningen nabij de kust, want Accoya hout kan prima tegen de zoute zeelucht. Tevens zijn al duizenden woningen in Nederland van Accoya kozijnen voorzien, want zeker de renovatiesector heeft Accoya vanwege levensduur en onderhoudsarm karakter in tien jaar tijd ontdekt. Nu nog de voordelen maximaal benutten en daar adviseren wij graag bij. De referentievoorbeelden spreken boekdelen.”