Waterdichtheid badkamer gegarandeerd

Artikel delen

Lekkage als gevolg van een badkamer die niet waterdicht is, dat wil niemand. Niet als bewoner of eigenaar, maar ook niet als woningverhuurder. Als er al lekkage is ontstaan, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verhelpen, en bij renovatie van de badkamer moet lekkage in de toekomst worden uitgesloten. 100 procent waterdicht is bij voorkeur ook 100 procent waterdampdicht.

In een badkamer wordt in de regel omgegaan met veel water, maar daarbij moet dit water wél binnen de badkamer zelf blijven. Tegels zijn door hun geglazuurde oppervlak meestal wel waterdicht, maar soms niet waterdampdicht. Voegmortels kunnen waterdicht zijn, maar in de praktijk kunnen er altijd minimale gaatjes aanwezig zijn die lekkage kunnen veroorzaken. Vaak gaat het ook mis bij aansluitingen zoals van de tegels op het ligbad, onderlinge aansluitingen van wanden of vloer-wandaansluitingen, en leidingdoorvoeren. Tips voor een waterdichte badkamer.

Afdichting
Belangrijk uitgangspunt is, dat een badkamer al waterdicht moet zijn vóórdat de tegels worden aangebracht. Om een badkamer (opnieuw) waterdicht te maken, moeten alle ondergronden (vloeren en wanden) achtereenvolgens gegrondeerd worden (van een hechtprimer worden voorzien) en moet er een afdichtingslaag worden aangebracht. Dit laatste kan bijvoorbeeld een kant-en-klare waterdichte coating zijn. Ook een afdichtingsmat is mogelijk; dit is bovendien een snellere werkwijze én een afdichtingsmat heeft scheuroverbruggende eigenschappen. Een waterdichte coating wordt veelal in twee lagen aangebracht voor voldoende dekking. In Nederland is het gebruikelijk alleen in het sproeibereik een afdichtingslaag aan te brengen, maar in Duitsland adviseert men om de hele badkamer te voorzien van deze afdichtingslaag. Afdichtingsmatten worden met tegellijm gelijmd en na uitharding van de lijm kan er direct overheen getegeld worden. Hoekvoegen, aansluitvoegen en leidingdoorvoeren vragen extra aandacht. Hiervoor zijn onder meer kimbanden en afdichtingsmanchetten ontwikkeld; deze voorzieningen worden in de eerste laag van het afdichtingsmiddel verlijmd. Op het waterdichtingssysteem worden vervolgens de tegels aangebracht, deze worden afgevoegd en alle hoek-, aansluitings- en bewegingsvoegen worden elastisch afgekit. Behalve de standaard tegellijmen hebben diverse leveranciers ook snelle tegellijmen ontwikkeld om een badkamerrenovatie sneller uit te kunnen voeren.

Wand- en vloerplaten
Platen voor de wand- of vloerafwerking verminderen het aantal onderlinge aansluitingen en voeglengtes. Deze platen kunnen ook over de oude tegels of vloer worden aangebracht. Voor deze platen geldt hetzelfde als voor tegels: de platen kunnen waterdicht zijn, maar soms niet waterdampdicht. XPS-platen zijn – in tegenstelling tot de standaard gipsplaten – 100 procent waterdicht. Voorzien van een cementgebonden afwerking, zijn ze direct te betegelen. Voor gipsplaten geldt dat vooral het bestanddeel gips niet goed bestand is tegen een aanhoudende inwerking van vocht. Er kunnen dan diverse problemen gaan optreden, zoals barsten, schimmels en losse kartonlagen. In een badkamer zijn deze risico’s aanzienlijk groter dan in een droge ruimte. Daarom ontwikkelden fabrikanten waterwerende gipskartonplaten, die ook wel geïmpregneerde, groene of hydro-gipsplaten genoemd en die herkenbaar zijn aan de groene kartonlaag. De kern van een waterwerende gipsplaat is behandeld met een waterafstotend siliconenproduct, waardoor deze beter bestand is tegen vocht. De XPS wandplaten worden tegen de bestaande wanden gelijmd; de vloerplaten zijn soms al (in de fabriek) voorzien van geïntegreerde draingoten of waterafvoersystemen zodat deze aansluiting niet meer in het werk voor extra waterdichtheidsproblemen zorgt.

Belangrijk bij wand- en vloerplaten, onafhankelijk van het gekozen materiaal, is dat bij de onderlinge aansluitingen gebruik wordt gemaakt van speciaal afdichtingsband, dat is afgestemd en aansluit op het materiaal van de platen. De platen kunnen in het werk worden getegeld, maar kunnen ook vooraf zijn voorzien van tegels of tegelmotieven. De onderlinge aansluitingen van platen hoeven niet altijd ‘nat’ te zijn. Bij de S-pod® prefab badkamers (zie elders in deze Nieuwsbrief) bijvoorbeeld bestaan de verschillende onderdelen uit glasvezel versterkt kunststof composiet. De panelen worden – op het werk – voorzien van een waterkering en vervolgens aan de buitenzijde met bouten en moeren aan elkaar bevestigd. Er zijn dus geen cementachtige voegen die water door kunnen laten.

Details
Leidingdoorvoeren in het werk kunnen worden voorzien van speciale afdichtingsmanchetten. Deze worden over de uit de wand stekende leidingen geschoven en in de eerste afdichtingslaag verlijmd. Er zijn bovendien speciale producten die vooraf al voorzien zijn van afdichtingsmanchetten of flenzen. Zoals bij de kunststof of RVS renovatievloerputten (van Aquaberg) die zijn voorzien van flenzen die in de tegellijmlaag worden ingewerkt. Voor een goede hechting met de tegellijm zijn de 15 mm brede flenzen voorzien van openingen.