Forse aanpak woninggevels Zoetermeer

Artikel delen

TBI-onderneming ERA Contour is onlangs gestart met een flinke opknapbeurt aan de gevels van 407 woningen in de Rodebuurt en aan de Woondekken in Zoetermeer. Met een investering van ruim 10 miljoen euro is dit de grootste renovatie ooit voor de Zoetermeerse woningcorporatie De Goede Woning.
 
Ook voor ERA Contour is de renovatie bijzonder: zij bouwden de woningen zelf in 1978. Tijdens de werkzaamheden vervangt ERA Contour onder andere de ramen, deuren en kozijnen, maar ook bijvoorbeeld privacy-schermen en asbesthoudende plantenbakken buiten. Omdat de Rodebuurt en Woondekken in een zogenaamde ‘bloemkoolwijk’ liggen waarbij de woningen erg dicht op elkaar staan, heeft ERA Contour gekozen voor een bijzondere aanpak; een vrij rustig tempo van één nieuwe woning per dag en daarmee maximaal zes woningen tegelijkertijd, en een dagelijkse aanlevering van materialen en afvoer van puin. Hierdoor duren de werkzaamheden in totaal zo’n twee jaar, maar op deze manier wordt de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt.
De werkzaamheden worden uitgevoerd in bewoonde staat. Tijdens de werkzaamheden kunnen de bewoners thuis blijven, maar ze kunnen ook terecht in de speciale relaxwoning die ERA Contour organiseerde. In de modelwoning vlak daarnaast kunnen bewoners bovendien zien wat er aan hun woning gaat veranderen.