Renovatie Binnenhof met helm op te bezoeken

Artikel delen

Circa vijf jaar gaat de grondige renovatie van het Binnenhof duren, die in 2020 moet starten. Daarvoor verhuist onder meer de Tweede Kamer tijdelijk naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er komt een speciale luchtbrug van waaraf belangstellenden de renovatie kunnen volgen. Daarvoor worden zogenaamde hard hat tours georganiseerd.
 
Tijdens de renovatie van het Binnenhof (2020-2025) moet de omgeving in de binnenstad van Den Haag leefbaar en aantrekkelijk blijven. Voor omwonenden en ondernemers, voor toeristen en andere bezoekers. Daarvoor hebben de gemeente Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf voorstellen en ideeën ontwikkeld, samen met bewoners, ondernemers, culturele instellingen, ProDemos en andere eigenaren en gebruikers van panden in de omgeving van het Binnenhof. Enkele van die voorstellen en ideeën:
-Er komt een informatiecentrum over de renovatie, de parlementaire geschiedenis  en de rijke historie van het complex.
-Er komt een loopbrug over het Binnenhof, om de verbouwing van boven te kunnen zien. Delen van het complex blijven toegankelijk voor ‘hard hat tours’ – met bouwhelm.
-Na de verhuizing van de Tweede en Eerste Kamer, maar nog voordat de aannemers beginnen, zijn plekken tijdelijk toegankelijk voor het publiek die normaal gesproken gesloten zijn.
-Overlast voor omwonenden en ondernemers zo veel mogelijk beperken.
De renovatie van het Binnenhof-complex is hard nodig om grote gebreken te herstellen op het gebied van (brand)veiligheid, houtrot, lekkende daken, technische installaties (klimaat, liften, leidingen), ICT, beveiliging en gezondheid. De renovatie kost maximaal 475 miljoen euro.

Bekijk de video over de renovatie van het Binnenhof, via www.rijksoverheid.nl
(bron: Erfgoedstem)