‘Corporaties snappen badkameroplossing helemaal’

Artikel delen

In Nederland staan zo’n 700.000 naoorlogse rijtjeshuurwoningen, waarvan pakweg de helft bouwkundig geschikt is voor de Badkamer Uitbuik Module (BUM). ‘Veel corporaties staan na zo’n 50 jaar functioneren van de huurwoningen voor een tweede grote renovatieslag. Waarom dan geen modernisering met extra comfort, zodat je senioren daadwerkelijk langer thuis kunt laten wonen en tegelijk jonge gezinnen trekt voor deze woningen in aantrekkelijke wijken?’

Joris de Zeeuw, bouwkundig adviseur van Kloeckner Metals ODS Nederland, verwacht dat corporaties de innovatieve mogelijkheid voor badkamerrenovatie en het verdienmodel helemaal snappen. Gemeentelijk Woningbedrijf Renswoude heeft als koploper de methode gekozen voor een rijtje van 6 woningen binnen een project van 40 renovatiewoningen. ‘Zo wordt variëteit aan huurders geboden. Deze naoorlogse huurwoningen zijn vaak net buiten de stadskern gebouwd met een ruime stedenbouwkundige opzet en veel groen. Ze liggen dichtbij voorzieningen en doorgaans is er een grote sociale cohesie in de wijk. Mensen willen er graag blijven wonen of komen wonen. Maar niet in een woning waar op de eerste verdieping alleen een krappe douche is en waar de wasmachine ergens tussen zolder en keuken zwerft. Het badkamerconcept van Holland Staal en SlimRenoveren zorgt voor verdubbeling van de badkamerruimte op de eerste verdieping. Nieuwe douchecabine, toilet, wastafel, wasmachine, het past allemaal omdat de module half in de oude badkamerruimte en half buiten de gevel hangt. Enige voorwaarde is dat de constructie en fundering dit kunnen opvangen, maar de naoorlogse seriematige beton- en kalkzandsteenbouw is per definitie geschikt, op een aantal gevallen met slechte vloeren of wanden na. Maar zelfs dan kunnen wij met extra ondersteuning een BUM ofwel een Badkamer Uitbuik Module plaatsen.’

Corporaties kiezen steeds vaker voor renovatie van dit type naoorlogse huurwoningen. ‘Maar als een senior boven geen toilet heeft en ’s nachts naar beneden moet, past dit niet in de filosofie van lang thuis blijven wonen. Ook jonge gezinnen willen die praktische, moderne badkamer met toilet. Zo vergroot een corporatie de aantrekkelijkheid van zijn woningen. Het verdienmodel laat zien dat het weliswaar een forse investering betreft, maar dat met 9 punten extra er ook een substantiële huurverhoging mogelijk is. Als je dat over 25 jaar rekent, is de investering grotendeels terugverdiend. Ik denk dat corporaties dit concept van wooncomfort en verhuurmogelijkheden helemaal snappen. Niet voor niets hebben wij ontzettend veel views en reacties op social media. Ook van architecten die zo’n uitbuikconstructie niet mooi vinden in zo’n rijtje woningen. Maar die architecten dagen wij uit om er esthetisch de fraaiste oplossingen voor te verzinnen, zodat het iets toevoegt aan het straatbeeld.’

Fatsoenlijke badkamer essentieel
Joris de Zeeuw is benieuwd of corporaties durven te kiezen voor nieuwe badkamers. ‘Het is aantrekkelijk om de geijkte maatregelen te nemen, zoals isolatie, thermisch glas, nieuwe mechanische ventilatie-unit etc. Maar maak je de woningen dan zo comfortabel dat huurders de komende 25 jaar graag in die woning willen zitten? Ik denk dat een fatsoenlijke badkamer essentieel is binnen een fijne woonbeleving.’
Het pilotproject in Renswoude gaat bijdragen aan de overtuigingskracht van het concept, verwacht De Zeeuw. Met de hulp van een architect hebben we er een mooie uitbouw van gemaakt. ‘Het idee van losse planken is esthetisch fraai. We willen voorkomen dat je een chalet- of schuttingbeeld krijgt als uitbouw. Er zijn diverse materialen mogelijk, van hout en steenstrips tot trespa en van aluminium tot polyesterbeton. De basis is een stalen kooi met een slank profiel van 30×30 mm zodat je maximaal ruimte in de badkamer hebt. De kooi zorgt voor stijfheid. Deze kooi wordt aan de buitenzijde bekleed met sandwich plaatmateriaal en aan de binnenzijde met speciale gipsplaten met daarop traditionele tegels. Bij dit project de bekende 15×15 cm Mosa tegeltjes. Eigenlijk heel apart, een revolutionair systeem en dan een tegelconcept uit de jaren ‘60.’ De Zeeuw wijst erop dat in materialisatie veel mogelijk is, ook kant en klare panelen in plaats van tegelwerk. ’We werken met een stortvloertje voor extra stijfheid, maar we zouden het liefst geheel droog bouwen.’

Lade in kast
Overal in naoorlogse woningen waar je tot 2 meter breedte uit de gevel kunt zagen en tot 1 meter diepte de module kunt inschuiven, biedt BUM een totaaloplossing. Uiteraard is de badkamer goed geïsoleerd en zelfs op te waarderen voor Nul-Op-de-Meter woningen. ‘Vergelijk het met een lade in een kast’, besluit De Zeeuw. ‘We scannen de woningen 3D in en produceren op basis van de kleinste maat gelijke modules bij een inbouwfabrikant die hiervoor geëquipeerd is. Dan kunnen de BUM’s op transport. De module is via een speciale hijsvoorziening aan de voorkant in de gevelopening te schuiven. Aan de achterkant zitten twee wieltjes die langs stalen hoekprofielen lopen. Als die wieltjes achter het profiel zakken, staat de BUM op z’n plek. Alles is vooraf bouwkundig berekend en goedgekeurd. In twee dagen is de badkamer afgebouwd en aangesloten. Wij gebruiken alleen de warm- en koudwaterleiding en elektra uit de oude doucheruimte. Bestaande verwarmingsleidingen worden niet gebruikt, omdat er standaard elektrische vloerverwarming inzit. Belangrijk is ook dat wij met een extra riolering buitenlangs werken, zodat er geen inpandige aansluiting op de bestaande riolering nodig is, inclusief hak- en sloopwerk. Sterker, de ingreep gebeurt met weinig overlast. De bewoners kunnen thuisblijven of één nacht in een hotel doorbrengen. Het is een totaaloplossing die voor iedereen voordelen oplevert.’

Informatie: www.badkameruitbuikmodule.nl