Adopteer een glas-in-lood raam

Artikel delen

De restauratie en herbestemming van het vervallen Jongeriuskantoor achter Villa Jongerius is in volle gang en wordt in 2018 voltooid. Op dit bijzondere rijksmonument komen de oorspronkelijke rood-witte elementen en ornamenten terug, zoals de gevel met klok en de verlichte torentjes met vlaggen.
 
In de imposante hal van het gebouw worden 60 glas-in-lood panelen met Utrechtse taferelen uit het leven en het bedrijf van Jan Jongerius teruggeplaatst. Het enorme raam van in totaal 34 m2, gemaakt door de Utrechtse glaskunstenaar Willem Mengelberg, is in 1939 door de werknemers aan hun baas geschonken ter ere van het 25-jarig bestaan van het bedrijf en het 25-jarig huwelijk van Jan en Heinnie Jongerius. Na het faillissement van Jan Jongerius NV in 1954 werd Defensie eigenaar van het complex en verhuisde het gehele glas-in-lood raam in 1970 naar een kantoor van de Koninklijke Landmacht aan de Overste den Oudenlaan.
Na bijna 50 jaar kan het raam weer terug komen op de originele plek, als er voldoende geld wordt ingezameld voor het herstel van deze kleurrijke, maar kwetsbare glaspanelen. De Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex zoekt particulieren en bedrijven die de restauratie van dit unieke Utrechtse erfgoed mede mogelijk willen maken en bereid zijn een paneel te adopteren.
De restauratie van een paneel kost € 750,-. Diverse panelen zijn al door familieleden en vrienden geadopteerd, maar er blijf een flink aantal over dat nog een opknapbeurt nodig heeft. Iedereen die meedoet, krijgt na de restauratie van het voormalige kantoor een uitnodiging voor de feestelijke onthulling in de loop van 2018, en een permanente naamsvermelding in de entree van het gerestaureerde gebouw.
Meer informatie: Willem ter Steege, 06-533 374 679 of wtersteege@stichtingjongerius.nl.

(Bron: Persbericht Villa Jongerius en Nieuwsbrief Erfgoedstem)