Snelle renovatie van badkamers door prefabricage

Artikel delen

De renovatie van badkamers is bij uitstek geschikt voor meer of minder prefabricage van verschillende onderdelen. Niet alleen zijn compleet geprefabriceerde badkamers mogelijk, maar ook onderdelen als wanden en vloer zijn goed vooraf te fabriceren. Bij de uitvoering of renovatie van een badkamer zijn veel verschillende handelingen én dus veel vakmensen nodig. Om het aantal handelingen op de werkplek – en dus de overlast voor bewoners – terug te dringen, is prefab een prima oplossing.

Afhankelijk van onder meer de aanwezige constructie, waaronder ook gevelopeningen en deuren, is méér of minder prefabricage mogelijk. Uiteraard spelen ook de kosten een grote rol, waarvoor de seriegrootte vaak een belangrijk gegeven is.

Complete prefab badkamers
Faay Vianen B.V. levert diverse slimme systemen en producten waarmee woningen en (appartementen in) zorginstellingen snel, kwalitatief hoogwaardig én milieuvriendelijk weer comfortabel én levensloopbestendig te maken zijn. Zoals compleet ingerichte prefab badkamers.
De basis van het bedrijf ligt in de ontwikkeling en fabricage van prefab wanden. De VP-scheidingswand is daarvan een voorbeeld: verdiepingshoge panelen die gemaakt zijn van bio-based materialen. Met een massieve kern van vlasscheven zijn ze onder andere brandwerend, geluidwerend en thermisch isolerend, maar ook sterk en stabiel.
Met de traditionele renovatiemethoden is het vervangen van een badkamer in één werkdag niet mogelijk. Maar wel met het prefab-concept van Faay voor badkamers, toiletten en keukens of pantry’s. Daarvoor worden eerst de wensen in kaart gebracht, het ontwerp uitgewerkt en worden alle onderdelen geprefabriceerd. Speciale ploegen plaatsen de producten en werken deze naar wens af. Maar ook complete prefab units maken deel uit van het leveringsprogramma. Ook deze worden naar wens van de opdrachtgever ingericht en als plug & play ‘legoblokjes’ in de woning geplaatst. Soms – zoals bij de ombouw van een kantoorpand naar woningen in Nieuwegein – is het noodzakelijk hiervoor een grotere opening in de gevel te maken. Elke unit is maatwerk en wordt volgens klantspecifieke eisen in eigen fabriek gebouwd.

Informatie: Faay Vianen B.V., info@faay.nl, www.faay.nl

Plug & Play badkamers
Ook Logus Prefab heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot toonaangevende leverancier op het gebied van prefab badkamers in de Benelux. Onder het motto: wel prefab, niet standaard. Uitgangspunt is het ontzorgen van de klant met de focus op het produceren onder geconditioneerde omstandigheden en het vooraf tot in detail uitwerken van de badkamer. Deze kan al dan niet worden gecombineerd met een meterkast/ technische schacht eventueel in een 3D BIM model.
Er is veel keuzevrijheid in de toepassing van materialen die voldoen aan de geldende brand- en/of geluidseisen, diverse types met verschillende uitvoeringen: alles is projectgerelateerd of ‘custom made’. Toepassingsmogelijkheden in de zorg-, hotel-, studenten-, huur- en vakantie/recreatiesector en niet alleen voor renovatie of transformatieprojecten, maar ook voor nieuwbouw. Logus Prefab kan behalve de productie van de badkamerunits ook de plaatsing verzorgen en het eventueel afwerken en het maken van de bouwkundige aansluitingen.
Informatie: Logus Prefab België, www.logusprefab.com

Extra ruimte buiten de woning
De Badkamer Uitbuik Module (BUM) is een prefab stalen frame met een compleet afgewerkte badkamer die deels in en deels buiten de woning wordt geplaatst. Het innovatieve systeem is ontwikkeld door Kloeckner Metals ODS Nederland en Holland Staal, in samenwerking met SlimRenoveren. Bij de bestaande badkamer is meestal vrij eenvoudig een stuk uit de gevel te zagen. De stijve staalconstructie van de unit vereist wel twee draagkrachtige muren. Als deze niet aanwezig zijn, is het mogelijk om met stalen hulpconstructies een oplossing te vinden. Omdat de unit voor de helft in de woning wordt geplaatst, is de draagkracht van de bestaande vloer minder van belang.
De extra ruimte buiten de woning is een slimme vondst en de ingreep gebeurt met relatief weinig overlast. Er wordt bovendien met een extra riolering buitenlangs gewerkt, zodat er geen aansluiting op de bestaande riolering nodig is, inclusief hak- en sloopwerk. Omdat de units standaard zijn voorzien van elektrische vloerverwarming, hoeven de bestaande verwarmingsleidingen niet te worden gebruikt. Uit de oude doucheruimte worden alleen de warm- en koudwaterleiding gebruikt.
Zie elders in dit nummer; meer informatie: www.badkameruitbuikmodule.nl

Uitbuikmodule voor portiekflats
TNO Bouw ontwikkelde enkele jaren geleden een snelle renovatiemethode voor de portiekflats uit de jaren vijftig en zestig. Hodes Bouwsystemen en Winkels Techniek Groep hebben deze zogeheten uitbuikmodule vernieuwd. De ReFlex uitbuikmodule die ook de binnenruimte flink vergroot, zorgt voor een duurzame opwaardering.
De vernieuwde uitbuikmodule is tot stand gekomen op basis van ketensamenwerking met diverse aannemersbedrijven, constructeur, architect en toeleveranciers. Kern van de keten vormen HSC Consulting, Hodes Bouwsystemen, Winkels Techniek Groep en Lucassen Bouwconstructies.
Om de uitbuikmodule te realiseren wordt een portiekflat tot op het casco gestript. Het bouwvolume, bestaande uit een staalframe met houtskeletbouwwanden en een betonvloer, wordt geheel afgewerkt aan de casco’s gemonteerd. De flatbewoner krijgt er drie meter ruimte bij; de lengte is afhankelijk van de beukmaat. Na 5400 millimeter moet er een stalen kolom wegens de stabiliteit worden geplaatst. Deze wordt onzichtbaar in de gevel weggewerkt. Dankzij de geïsoleerde HSB-wanden, in de borstwering geïntegreerde ventilatievoorziening met warmtewisselaar en de geïntegreerde vloerverwarming verbetert het binnenklimaat aanzienlijk ten opzichte van de oude situatie in de flat.
De module bestaat uit een stalen frame met een diagonale strip. In de prefab betonvloer van 100 millimeter zijn op de hoeken stalen I-profielen ingestort die gemonteerd worden op Z-vormige draagconsoles. Stellen is niet nodig omdat de draagconsoles in de I-profielen ‘klikken’.

Prefab badkamers door de voordeur
S-pod Benelux ontwikkelde de S-pod® gebruiksklare badkamer, speciaal voor plaatsing in bestaande gebouwen. Deze badkamer bestaat uit een vloer, wanden en plafond, een volledig afgewerkte deur met kozijn, alle leidingen – zowel voor water, elektra als ventilatie – én alle badkamer sanitair en accessoires.
De speciale ‘truc’ is dat de badkamers weliswaar compleet geprefabriceerd worden aangeleverd, maar in delen uit elkaar te halen zijn. Dit gebeurt veelal ‘op de stoep’ voor de voor- of achterdeur. Het losse plafond, de wanden en de vloer worden vervolgens door de deur (minimaal 60 cm breed) of kozijn naar binnen gebracht. Transport naar bovenverdiepingen – via trappen of lift – is geen probleem vanwege de relatief kleine afmetingen én het lichte gewicht van de verschillende onderdelen. Op de plaats van bestemming wordt de badkamer vervolgens, inclusief de benodigde waterkeringen, weer gemonteerd. Veelal is ongeveer 6 uur nodig om de badkamer in delen te demonteren, te monteren en aan te sluiten.
De verschillende onderdelen zijn gemaakt van glasvezel versterkt kunststof composiet en voorzien van een gelcoat. De panelen worde3n voorzien van waterkeringen en vervolgens aan de buitenzijde met bouten en moeren aan elkaar bevestigd. Er zijn dus geen cementachtige voegen of kitnaden die vies kunnen worden, omdat deze materialen simpelweg niet worden gebruikt.
De badkamer kan direct op de betonnen of houten vloer geplaatst worden. Een aantal modellen hebben stelpootjes voor de juiste plaatsing. De badkamers zijn namelijk leverbaar in meer dan 20 verschillende modellen die variëren in grootte van 1,3 tot 5 m2. Daarmee variëren ook de buitenmaten van de badkamers én het aantal delen.

Informatie: S-pod Benelux, www.s-pod.nl

Bad wordt douche, in één dag
De ombouw van (lig)baden naar een douchecabine wordt eveneens grotendeels gerealiseerd met behulp van een aantal prefab componenten. De oude bestaande tegels verdwijnen achter wandpanelen van acryl of polyester, evenals de leidingen voor de nieuwe douchesituatie. De geprefabriceerde nieuwe vloer van de douche kan zowel met een opstand als met een vlakke goot worden gekozen. Veelal is de vloer voorzien van antislip, of is deze keuzemogelijkheid aanwezig.
Inmiddels zijn er veel leveranciers die een dergelijke bad-wordt-douche-ombouw aanbieden.
Informatie (onder andere):
– Beterbad, www.beterbad.nl
– Molenaar, www.molenaar.nl
– Zwaluw Comfortsanitair, www.veiligdouchen.nl
– Senzup, www.senzup.nl
– Kinedo, www.kinedo.nl

Snel met waterdichte bouwplaten
Wedi ontwikkelde en levert een groot aantal hoogwaardige prefab producten voor alle mogelijke badkamervarianten. De gegarandeerde systeemveiligheid en de eenvoudige en tijdbesparende verwerking staan daarbij steeds voorop.
Voor wanden, plafonds en badombouwen is er de wedi bouwplaat, met blauwe XPS-kern en cementgebonden oppervlakken. Samen met de aanvullende en op de platen afgestemde afdichtingsproducten tonen diverse testcertificaten aan dat de wedi producten gekeurde afdichtingssystemen zijn voor natte ruimten. Voor maximale veiligheid bij kortere montagetijden.
De wedi bouwplaten zijn leverbaar in diverse diktes en afmetingen. De bouwplaat 20 mm is een veel toegepaste dikte, maar er is ook een 12,5 mm dikke bouwplaat leverbaar, die kan aansluiten op een 12,5 mm dikke gipsplaat. De bouwplaten XL en XXL zijn vooral geschikt voor vrijstaande scheidingswanden. Ook omvat het assortiment speciale platen voor badombouwen, als bekleding van installaties voor hangtoilet en buigbare platen voor ronde vormen.
Voor de badkamer- of douchevloeren heeft wedi eveneens diverse innovatieve productsystemen, onder de naam Fundo. Zoals met bijzonder lage opbouwhoogte, in het systeem geïntegreerde afvoertechniek, bijzondere wandafvoer en dicht tegen de wand liggende goten of diverse designroosters. Alle systeembouwelementen zijn op elkaar afgestemd en garanderen daarmee onder meer een efficiënte verwerking in korte tijd én 100 procent waterdichtheid. Arbeidsintensieve montagestappen, zoals bijvoorbeeld het individueel maken van afschot, het ingewikkelde en eventueel ook riskante afdichten van toe- en afvoeren kosten veelal veel arbeidstijd. Wedi verplaatste deze werkzaamheden naar de fabriek. De douchevloerelementen zijn leverbaar in de meest uiteenlopende afmetingen. Voor met name renovatie zijn er voor houten vloeren speciale oplossingen. Ook is er een complete set voor een inloopdouche in een hoek in één doos, voor handige doe-het-zelvers. Nieuwste product is Fundo Top: een kant-en-klare afwerking voor de Fundo douchevloer-elementen, als alternatief voor de traditionele tegels en douchebakken. Het naadloze element is uit één stuk vervaardigd en bestaat uit een 6 mm dun en robuust mineraal materiaal, met een antislip oppervlak.
Zie elders in dit nummer; informatie: wedi, www.wedi.eu

Bouwplaten voor wanden
Woningcorporaties willen hun huurders bij een badkamerrenovatie zo min mogelijk tot overlast zijn, merkt Rob van Dee van Rosco NV, leverancier van bouwsystemen voor onder andere badkamers. ‘Op het moment dat men kiest voor de gebruikelijke methode van slopen en weer opbouwen, zit de huurder een paar weken met hinder en stof. Kiest men voor onze XPS bouwplaat die direct te betegelen is, dan kan dit veel sneller, schoner én duurzamer.’
De Rosco bouwplaat bestaat uit een blauwe kern van geëxtrudeerd polystyreen XPS tussen twee lagen harde, lichtgrijze microbeton met glasvezelwapening. De honingraatvormige instempeling waarborgt een goede hechting van lijm en tegels. ‘Nadat de platen snel op de wanden van badkamer of toilet gemonteerd zijn, kan de tegelzetter direct aan de gang.’
De platen vóór de bestaande wanden betekent wel dat de badkamer iets kleiner wordt. ‘Dit is echter enkele centimeters. Een plaat van 20 mm dik heeft voldoende stijfheid voor de meeste badkamerrenovaties en past doorgaans ook prima rond de aanwezige deur en het raamkozijn. Niet verwonderlijk dat woningcorporaties deze snelle en schone methode verkiezen, ook boven andere materialen in de badkamer als hout en gips die gevoeliger zijn voor vocht. De bouwplaten zijn 100 procent waterdicht en ongevoelig voor schimmels. En verder zijn de platen licht van gewicht en eenvoudig te verzagen.’
De XPS bouwplaten op de vloer kunnen worden gecombineerd met een Rosco doucheboard. Het doucheboard is voorzien van een punt-afwatering, loopt op afschot en is eveneens direct te betegelen. ‘Het systeem heeft bovendien een aantrekkelijke prijs/kwaliteitverhouding. De producten liggen op voorraad bij de Bouwpartner Groep (www.bpg.nl), alle ‘4+ leden’ (www.4plusbouwmaterialen.nl) en zijn op bestelling verkrijgbaar bij Raab Karcher.’

Informatie: Rob van Dee, r.vandee@rosco.be, www.rosco.be