Rijksmonumenten en duurzaamheid

Artikel delen

Een lastige combinatie? Dat valt erg mee want wat blijkt: verduurzamen van monumenten loont. Mits er van te voren goed over nagedacht is en er een gedegen plan ligt. Dit is de eerste conclusie van het onderzoek dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doet naar de effectiviteit en gevolgen van verduurzamingsmaatregelen in rijksmonumenten.
 
Door verduurzaming gaat de energierekening omlaag en het comfort omhoog. De bruikbaarheid van een monument neemt toe en de financiële exploitatie wordt gunstiger. In het onderzoek zijn 18 verschillende gebouwen, zoals kerken, molens en boerderijen geselecteerd om een verscheidenheid aan maatregelen te onderzoeken. Een duurzaamheidsmaatregel is bijvoorbeeld isolatie van wanden, vloeren en dak, maar ook koude en warmte-uitwisseling tussen rijksmonumenten en het aanbrengen van ledverlichting. De eerste 13 pilots zijn nu klaar, de andere 5 volgen nog dit jaar en in 2018. Om de duurzaamheidsmaatregelen mogelijk te maken ontvingen de betrokken projecten in totaal 10 miljoen euro subsidie vanuit het Ministerie van OCW.
Een van de projecten was Molen de Hersteller in het Friese Sintjohannesga. Door de isolatie van wanden, vloeren en plafond is het nu comfortabel in de molen.
In 2050 wil Nederland energieneutraal zijn. Ook vele van de ruim 60 duizend rijksmonumenten maken een slag naar duurzaamheid.