Ombouw van eengezins- naar meergeneratiewoningen

Artikel delen

Nederland vergrijst in snel tempo en tegelijkertijd zullen ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Er is nu al een tekort aan seniorenwoningen en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Architectenbureaus zochten naar oplossingen.
 
De architectenbureaus Vissers & Roelands architecten en ingenieurs en Ernst-Architect hebben oplossingen bedacht voor het tekort aan betaalbare seniorenwoningen. Vissers & Roelands vanuit een door hen ontwikkeld concept dat is gerealiseerd als pilotproject in Deurne en Ernst-Architect vanuit een BNA prijsvraag. Zij vonden de oplossing in het ombouwen van bestaande eengezinswoningen uit de jaren 70 – doorzonwoningen – naar meergeneratiewoningen. In Deurne (foto) transformeerde Woningbouwvereniging Bergopwaarts in een pilotproject drie rijwoningen tot zes betaalbare woningen voor diverse doelgroepen. De begane grond is geschikt gemaakt voor senioren, de verdieping voor kleine huishoudens. Deze ‘meergeneratiewoning’ is in zijn geheel of in delen te huren. Voor de BNA prijsvraag ‘Langer thuis in eigen huis’ ontwikkelde het team van Ernst Joosten een oplossing voor de revitalisering van een rij van zes doorzonwoningen. De constructieve opzet van de woningen blijft intact. De middelste woningen worden omgebouwd tot gelijkvloerse woningen voor senioren en starterswoningen op de verdieping. De hoekwoningen blijven eengezinswoningen. De plannen zijn uitgewerkt en doorgerekend maar nog niet gerealiseerd.