Subsidie ‘asbest van dak af’ ook voor kleine daken

Artikel delen

De landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken geldt sinds 1 januari 2016 en de regeling loopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Alle particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en overheden komen ervoor in aanmerking. Ook daken kleiner dan 35 vierkante meter komen in aanmerking.

Belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van de landelijke subsidie is dat de asbestsanering gebeurt door een gecertificeerd asbestbedrijf. Daarnaast zijn er nog een aantal andere subsidievoorwaarden, die te lezen zijn op de website van RvO. De regeling loopt tot 31 december 2019.
Met de oprekking van de subsidieregeling voor het saneren van asbest op daken, geeft staatssecretaris Dijksma gehoor aan de wensen van particuliere dakeigenaren die het dak niet zelf mogen verwijderen omdat het dak bijvoorbeeld van dakleien is gemaakt. Eigenlijk wil Dijksma een wet maken met een verbod op asbestdaken, maar daarvoor is eerst een nieuwe regering nodig (mogelijk is die er al als dit nummer verschijnt). Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer: ‘De versnelling van de sanering van asbestdaken en de programmatische aanpak gaan verder.’
In 2016 – zo liet ze onlangs weten – is voor ongeveer 21 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, 6 miljoen meer dan er beschikbaar was. Omdat de subsidieregeling doorloopt, konden aanvragers dit jaar opnieuw een beroep doen op het extraatje.
Met als gevolg dat het budget snel uitgeput dreigde te raken. Daarmee bedraagt de totale subsidiepot dit jaar 25 miljoen euro.