Flat met Toekomst

Artikel delen

Het is gelukt! De vraag van de Utrechtse woningcorporatie Mitros: kan je een naoorlogse prefab Intervam-flat – met behoud van de authentieke uitstraling – tot nul-op-de-meter renoveren, kan met ‘ja’ beantwoord worden. Een consortium van drie bedrijven, Nieuw Utrechts Peil, ging de uitdaging aan en realiseerde de ‘Flat met Toekomst’.

Bij deze pilot was de uitdaging: Beperk de energievraag zodanig, met behoud van de uitstraling van het ontwerp uit 1968, dat de pv-panelen evenveel stroom opleveren als de woningen verbruiken. Daarbij stond herhaalbaarheid voorop. In Nederland staan circa 60.000 van deze flatwoningen. Het budget was sterk beperkt. Volgens de EPV-regels moest ieder huis zijn eigen pv-panelen en zijn eigen warmtebron krijgen. De pv-panelen mochten niet meer dakruimte beslaan dan de flats die er onder liggen.
De buitenschil werd geïsoleerd. De grote glasoppervlakken kregen triple glas. De betonvloer, die zowel de kamervloer als balkonvloer vormde, werd doorgezaagd om koudebrug- en condensvorming te voorkomen. De achterbalkons werden bij de woning getrokken om ruimte voor de installatie te realiseren. De luchtdichting was een prestatie op zich: een qv10 van 0,15.
Een wtw ventilatiesysteem beperkt de warmtevraag. Daardoor kunnen ze met lichte warmtepompen verwarmd worden. Vaillant/AWB doet volop mee aan de pilot. Vier woningen worden met aardwarmtepompen verwarmd, de vier andere met luchtwaterwarmtepompen. Na één winter is  duidelijk dat het gelukt is: de woningen produceren evenveel energie als ze gebruiken. De warmtepompen werken voornamelijk voor het produceren van warm tapwater, voor verwarming van de woning zijn ze nauwelijks nodig.

AWB
www.awb.nl/flatmetoekomst