Metaal Kathedraal, de Utrechtse broedplaats voor dromen

Artikel delen

Mede door een bijdrage via het Restauratiefonds kon de Utrechtse Metaal Kathedraal het monumentale gebouw laten restaureren. Initiatiefnemers en eigenaren theatermaker Maureen Baas en partner en compagnon Abel Tattje wilden daarbij graag het historische karakter van het gebouw behouden, zonder alles in ere te herstellen.
 
Oorspronkelijk was het gebouw (1857) een rooms-katholieke kerk, die in 1940 werd ‘herbestemd’ tot staalfabriek: de zijspannen van het merk Hollandia werden er gefabriceerd. Door deze verschillende bestemmingen heeft het gebouw zowel kenmerken van religie als industrie. Bij de verbouwing tot fabriek zijn bijvoorbeeld de neogotische ramen vervangen door fabrieksramen en is boven het altaar een balkon ingebouwd. Bovendien werd een verdieping ingebouwd voor meer fabrieksoppervlak, maar die verdieping belemmert wel het zicht op de neogotische nok.
Juist de ruwheid van het pand maakte dat er nu van alles kan en mag. Het gebouw en het bijbehorende buitenterrein vormen inmiddels – sinds 2014 – de plek voor een 'zelfvoorzienende mini-economie', een ecologische culturele broedplaats en autonome werkplaats voor kunstenaars.
Daarvoor moest er wel het een en ander gebeuren. Zo is het grotendeels verrotte en weggevreten dak met de beschikbare financiële middelen vervangen en kregen diverse ruimtes van een nieuwe vloer, verwarming en isolatie. Ook zijn toiletten, warmwatervoorziening en riolering aangelegd en is in de oude directeurskamer een beheerderswoning gecreëerd. Waar mogelijk, is gewerkt met duurzame materialen, zoals schapenwol en isovlok voor de isolatie van het dak en een groen sedum dak, dat door aannemer HLE Bouw is gesponsord. En met een composthoop in de tuin wordt een van de buitenstudio's van warmte voorzien.
Er zijn echter nog vele investeringen nodig voor de complete herbestemming, zoals ventilatie ten behoeve van horeca, voorzetramen, een lift, vloerverwarming, kachels en vluchtwegen.

Meer informatie: www.metaalkathedraal.nl