Stof is niet onschuldig

Artikel delen

Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Denk aan werkzaamheden zoals schuren, snijden, zagen en frezen. Er zijn een paar valkuilen bij blootstelling aan stof.

Ten eerste treden symptomen van blootstelling aan stof vaak pas op latere leeftijd op. Ten tweede zijn veel stofdeeltjes niet te zien met het blote oog. Echter zijn deze stofdeeltjes minstens even gevaarlijk bij inademing. Ongemerkt tasten ze de longen aan. Klachten lopen uiteen van irritatie aan de longwegen tot ademhalingsproblemen. Blootstelling kan op den duur zelfs ernstige ziekten veroorzaken zoals longkanker en nierziekten.
Het daadwerkelijke effect van stof op de gezondheid is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kent elk type stof zijn eigen risico’s en gevaren. Zorg er daarom voor dat u inzicht heeft in de gevaren bij u op de werkvloer, om vervolgens de nodige maatregelen te kunnen nemen om blootstelling tot een minimum te beperken.
Voor meer informatie over de gevaren van stofdeeltjes kunt u de toolbox downloaden via Go.3M.com/nl_bt_stof
 
3M
www.3M.nl