Reuzensprong in energielabel

Artikel delen

Team ERA flats, een joint venture van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour realiseert een duurzame energietransformatie van 624 appartementen in Rotterdam Prinsenland. In opdracht van Woonstad Rotterdam en in samenwerking met A3 Architecten is er een plan ontwikkeld om deze appartementen toekomstbestendig, energiezuiniger, gezonder en veiliger te maken.
 
In 2015 kwamen Woonstad en Eneco overeen om 1.650 bestaande appartementen op het Rotterdamse stadswarmtenet aan te sluiten. ERA bouwde de appartementen in 1968 en Smits Vastgoedzorg onderhield ze. De complexen verkeren in een goede bouwkundige staat en de woningen zijn ruim en erg geliefd bij huurders van Woonstad Rotterdam.
Met het uitvoeren van groot onderhoud zijn de keukens en sanitaire ruimtes in de woningen vernieuwd. Daarnaast zijn de kopgevels en daken hoogwaardig geïsoleerd. De gehele flat is gasloos gemaakt en bewoners koken nu elektrisch. Elektrische boilers en collectieve ketels zijn vervangen en iedere woning is individueel aangesloten op het stadswarmtenet en wordt zo voorzien van restwarmte uit het Rotterdamse industriegebied. Met de aansluiting van de eerste 624
appartementen wordt weer een stap gemaakt in het verminderen van de CO2-uitstoot in de regio en het verder verduurzamen van Rotterdam.
De eerste twee van de in totaal vier flats zijn inmiddels met succes gerenoveerd. Een derde is momenteel in voorbereiding voor uitvoering in 2018. Ingenieursbureau DPA Cauberg-Huygen heeft onlangs de energieprestatie van de woningen berekend. Daarbij is vastgesteld dat de gerenoveerde appartementen in een reuzensprong maken in de energie-index: van Label F naar Label A.