Philipsdorp wint Dirk Roosenburg Publieksprijs

Artikel delen

Eind oktober is in het Natlab de Dirk Roosenburgprijs uitgereikt, de architectuurprijs van Eindhoven. De renovatie van de meer dan 700 vooroorlogse woningen in Philipsdorp door Woonbedrijf, BouwhulpGroep, Strukton van Straten, Jansen Huybregts en Bouwbedrijf van Montfort werd hierbij beloond met de publieksprijs.
 
De Dirk Roosenburgprijs is een tweejaarlijkse architectuurprijs georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven. De winnaar is bekendgemaakt tijdens de Dutch Design Week.
Het door Woonbedrijf gerenoveerde Philipsdorp was uit meer dan veertig bouwprojecten als één van de kandidaten voor de Dirk Roosenburgprijs geselecteerd. Bij dit project is BouwhulpGroep verantwoordelijk geweest voor het ontwerp en de kwaliteitsborging en Strukton van Straten voor de bouw.
Philipsdorp is gebouwd bij de voormalige Philipsfabrieken om onderdak te beiden aan de fabrieksarbeiders. Na 100 jaar vormt de wijk nog steeds een mooi geheel in het centrum van Eindhoven. Maar de tijd heeft tot versobering in het beeld geleid en het comfort van de woningen voldeed niet meer aan de huidige eisen. Het uitgangspunt van het ontwerp was het terugbrengen van de eenheid tussen de monumentale woningen. Dit is gedaan door beeldbepalende elementen te herstellen, zoals de raam- en kozijnindelingen, details en kleurstellingen, schoorstenen en erfafscheidingen. De bewoners zijn van af het begin betrokken bij het ontwerp. De woningen voldoen aan alle hedendaagse woonwensen en eisen en er is optimaal aandacht besteed aan individuele wensen van bewoners. Dit is gerealiseerd door te kiezen voor een hoog-niveau renovatie waarbij collectieve isolatiemaatregelen getroffen zijn en de woningen naar energielabel B zijn gebracht.
Het juryrapport is online in te zien, via www.architectuurcentrumeindhoven.nl