Arnhemse wederopbouwpanden aangewezen als monument

Artikel delen

De gemeente Arhem wist 61 panden in de binnenstad aan voor een monumentale status. Het gaat om cultuurhistorisch waardevolle bebouwing uit de wederopbouwperiode (1945-1970). Het is opmerkelijk dat er zo'n grote aanwijzing plaatsvindt van gebouwen uit één periode.
 
Tussen de 61 panden die het college wil aanwijzen, zitten onder andere het pand waar de HEMA is gevestigd en de flats langs de Rodenburgstraat en de Sint Catharinaplaats. Het gaat niet alleen om individuele panden die cultuurhistorisch waardevol zijn, soms geeft een hele straat als 'ensemble' een mooi beeld van hoe er tijdens de wederopbouw over architectuur werd gedacht. Dat is vooral te zien bij de markt, het Gele Rijdersplein, de Looierstraat en de Bakkerstraat. De eigenaren zijn uitgebreid geïnformeerd over de waarde van hun specifieke pand en over de procedure.
 
De wederopbouwperiode is een belangrijk onderdeel van de Arnhemse architectuurgeschiedenis en bepaalt voor een belangrijk deel het aanzicht en de identiteit van de stad. Deze geschiedenis is verbonden met de meest ingrijpende gebeurtenis die de stad meemaakte: de Slag om Arnhem en de gevolgen daarvan. De wederopbouw weerspiegelt de hoop en het geloof in een nieuwe en betere toekomst, van een veranderende samenleving.
 
Met deze aanwijzing kent Arnhem nu meer dan 900 gemeentelijke monumenten. Daarnaast staan er nog circa 450 rijksmonumenten in de stad.