Renovatie van tegelwerk in badkamers

Artikel delen

Oude tegels moeten vaak geheel of gedeeltelijk worden verwijderd en wat komt er ónder die oude tegels tevoorschijn? Een woningbouwvereniging zal de nodige eisen stellen aan de renovatietijd, de materialen en de kosten.

Bij een nieuwe zand/cementdekvloer is het soms zinvol deze in een “sneldrogende” versie aan te brengen. Is iets duurder maar wel sneller droog. De wanden moeten opnieuw uitgevlakt worden, het liefst met cementaire mortel. Vooraf is extra aandacht gewenst voor scheidende lagen op vloer? en muurvlakken. Losse, oude delen vormen nu eenmaal geen stabiele ondergrond voor nieuwe lagen.

Is het vooraf afdichten van de douchehoek wel voldoende of plaatsen we alleen kimband? Dat hangt af van de wensen, eisen en financiële mogelijkheden van de opdrachtgever. Géén afdichting aanbrengen is nu ook weer zo kaal, dus volstaan we meestal gewoon met wat pasta en kimband in de douchehoeken. Zowel horizontaal als verticaal.
Wat voor soort tegellijm komt hier het beste in aanmerking? We kunnen voor een kant?en?klare pastalijm te kiezen, of voor een poederlijm waarvan de inzetbaarheid zich uitstrekt tot vloer? en wandtoepassingen.
Het afvoegen met hoogwaardige, cementaire voegmortels maakt het tegelwerk bijna compleet. Afkitten met een elastische, waterdichte voeg op siliconenbasis is dan de laatste handeling. De kleur van de kit kan worden afgestemd op de gekozen cementaire voegkleur of anders is er altijd nog een middenweg in de vorm van een transparant grijze (trijs) kitvoeg.

Schönox
www.schoenox.nl